Η συνέντευξη Τύπου του Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η συνέντευξη Τύπου του Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

Τι δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -συνοπτικά- για κάθε ένα απ΄τα ανοιχτά μεγάλα ζητήματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε αρχικά στους στόχους του κόμματος, στην οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.
Αναφερόμενος στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, επεσήμανε ότι συγκρούονται δύο ιδεολογίες. «Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.Πρόκειται για μια κρίση πολιτικών ιδεών και θεσμών. Το δικό μας σχέδιο είναι ευρύτερο, για την πατρίδα. Είναι ένα σχέδιο εθνικής ανάτασης που θα κινήσει την οικονομία, αλλά και το κράτος.».
Συνεχίζοντας...
τεξήγησε το πρόγραμμα 100 ημερών για την οικονομία, που στοχεύει στη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων και την ψήφιση πέντε νομοσχεδίων για τη διατήρηση στη ζωή της οικονομίας. Με τον τρόπο αυτό, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, θα τεθούν οι βάσεις ώστε να ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο, της ανάπτυξης.
«Το δίλημα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είναι απλό» δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο κατήφορο, ή θα βάλουμε τον τόπο σε μια πορεία εθνικής ανάτασης; Εϊμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις, στο πλευρό του ελληνικού λαού».
Σε ότι αφορά τη δομή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, εφόσον προκύψει από τις εκλογές, δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα είναι πιο ευέλικτο και συλλογικό, κάποια υπουργεία θα συγχωνευτούν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει ποια θα είναι αυτά. «Η συλλογική λειτουργία σημαίνει αποτελεσματικότητα και αποφάσεις που λαμβάνονται με την παρουσία του πρωθυπουργού».



Για τη φορολογία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη φορολογική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, ο κ. Παπανδρέου απαρίθμησε τρόπους εξεύρεσης χρημάτων, μέσω φόρων που δεν εισπράττονται αυτή τη στιγμή, αλλά και περικοπές δαπανών, όπως μισθοί παραγόντων σε επιτροπές που δεν είναι ενεργές και δεν προσφέρουν. «Το ένα σκέλος είναι να σταματήσουμε αυτές τις σπατάλες», επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις περικοπές των εξόδων που παρατηρούνται στα νοσοκομεία.

Σχετικά με το κόστος εφαρμογής των μέτρων, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι μαζί με τη φορολογία θα εφαρμοστεί αναπτυξιακή πολιτική. «Υπολογίζουμε ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε τα απαραίτητα έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε την επανεκκίνηση της αγοράς, που θα φέρει και έσοδα στο κράτος».
Σε ότι αφορά την είσπραξη των οφειλών, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά: «θα ματώσουμε για να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η πρόταση μας δίνει τη βάση για να είμαστε πετυχημένοι», ενώ επανέλαβε την πρόθεση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα. «Ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει ότι όταν πληρώνει τους φόρους του, η πολιτεία θα τον σέβεται». Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, άρα μελλοντικά να μειωθεί η φορολογία.




Για την υπόθεση Siemens

Απαντώντας σε ερώτημα για την υπόθεση Siemens, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι περιμένει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό. «Ας ματώσουμε, αλλά να μάθουμε την αλήθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν τιμά την Ελλάδα να είναι ο ανακριτής κατηγορούμενος και στο εξωτερικό. Θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί οι ευθύνες και να αλλάξουμε ότι πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πρέπει καμία πολυεθνική να εξαγοράζει πολιτικούς και κόμματα», ενώ δεσμεύτηκε τη διενέργεια εξεταστικής την επόμενη των εκλογών


Για ΟΤΕ και Ολυμπιακή

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους δύο αυτούς οργανσιμούς, τόνισε ότι για την Ολυμπιακή έχει προταθεί η συνεργασία δημόσιο και ιδιωτικού τομέα, στις υπηρεσίες και τα κέρδη. Σε ότι αφορά τον ΟΤΕ, είπε ότι θα πρέπει το κράτος να βρίσκεται σε συνεργασία με την Deutsche Telekom ώστε να υπάρξουν οφέλη για τις δύο πλευρές.


Για το ντιμπέιτ


Σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του ντιμπέιτ, δήλωσε:«Προτείνουμε κάτι συνολικό, με τρεις άξονες: Καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες». Να μη γίνει αφισοκόλληση, να έχουν ένα φυλλάδιο οι υποψήφιοι σε κάθε περιφέρεια. Επιπλέον, οι χρηματοδοτήσεις να γίνονται μόνο από τα μέλη και δημοσίευση των εσόδων και εξόδων στο Διαδίκτυο. Τέλος, να γίνει άμεση συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών ώστε να γίνει σύγκριση των προγραμμάτων και των θέσεων.




Για τη διαπλοκή

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την ελευθερία των ΜΜΕ. «Σήμερα δεν είναι ελεύθερα τα μέσα ενημέρωσης, γιατί υπάρχει εξάρτηση μεταξύ των μέσων, του κράτους και άλλων παραγόντων».
«Ο ελληνικός λαός θέλει να δει σημαντικές τομές, να δει ότι έχει σωστή πληροφόρηση και γνώση για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Θέλουμε ο πολίτης να ξέρει τα προβλήματα, ώστε να τα λύσουμε μαζί».




Για τον Κώστα Σημίτη

«Θα ήθελα τον κ. Σημίτη στη Βουλή. Σέβομαι το έργο του, είναι ένα αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σχετικά με το ψηφοδέλτιο επικρατείας, ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι στόχος του είναι να υπάρχει μια μάχιμη ομάδα την επόμενη των εκλογών που να πάει τον τόπο μπροστά.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία και την ελευθερία των ΜΜΕ. «Σήμερα δεν είναι ελεύθερα τα μέσα ενημέρωσης, γιατί υπάρχει εξάρτηση μεταξύ των μέσων, του κράτους και άλλων παραγόντων».
«Ο ελληνικός λαός θέλει να δει σημαντικές τομές, να δει ότι έχει σωστή πληροφόρηση και γνώση για να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Θέλουμε ο πολίτης να ξέρει τα προβλήματα, ώστε να τα λύσουμε μαζί».




Για το έλλειμμα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σκληρές συστάσεις της Κομισιόν και τα σκληρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: «Θα πούμε αρχικά όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό», ενώ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να κάνει απογραφή όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία του ελληνικού λαού. Επεσήμανε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τις οικονομικές αρχές της Ε.Ε. ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα διαπραγματευθεί σκληρά, «κάτι το οποίο η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δανεισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στόχος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά υπάρχει και μια διαδικασία δανειοδότησης. «Δε σκοπεύουμε να φορτώσουμε με νέα χρέη τον ελληνικό λαό», επεσήμανε.




Για την Τουρκία

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ανέφερε: «Θέλουμε η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά θέλουμε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, που περιλαμβάνουν τη καλή γειτονία, την επίλυση του Κυπριακού, και την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Δεν έχουμε εγκαταλείψει ως κράτος το βέτο, αυτό το έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου



Για το Σκοπιανό

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ως υπουργός Εξωτερικών να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια από μεγάλες χώρες. «Η κόκκινη γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνηση είναι αυτή που εμείς είχαμε χαράξει, και αφορά μια ονομασία σύνθετη, για όλες τις χρήσεις».




Για τη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων

Σχετικά με τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον Έλληνα πολίτη και τον περιορισμό της σπατάλης. «Εϊναι βασική μας προτεραιότητα και είναι θέμα βούλησης απέναντι σε συμφέροντα που δεν το θέλουν, σε βάρος του ελληνικού λαού».
Μιλώντας για τα εργασιακά, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά για τα δικαιώματα του. «Οι όποιες αυξήσεις θα γίνουν μέσα από συζητήσεις», επεσήμανε, ενώ απέκλεισε αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης.








kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share