Η διάλυση του καταυλισμού λαθρομεταναστών στη Γαλλία...και εμείς. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η διάλυση του καταυλισμού λαθρομεταναστών στη Γαλλία...και εμείς.

"αν το καλοσκεφτούμε, η ανθρωπιστική, επικριτική στάση των Κεντροευρωπαίων θυμίζει την απορριπτική στάση που απέκτησαν οι κάτοικοι της Εκάλης απέναντι στους μικροαστούς του Αγίου Παντελεήμονος.
Είναι εύκολο να μιλάς για αφομοίωση όταν βλέπεις τον λαθρομετανάστη από την τηλεόραση..."
Της κ.Λ.Κέζα


Τα πάντα είναι θέμα τρόπου.
Στη Γαλλία οι καλοί τρόποι είναι κύριο συστατικό του πολιτισμού. Ετσι η κατεδάφιση του καταυλισμού στο Καλέ δεν θύμισε σε τίποτε το αντίστοιχο εγχείρημα της Πάτρας.

Παρουσιάστηκε ως λύση υπέρ των εκδιωχθέντων. Ο κ. Ερίκ Μπεσόν, υπουργός Μετανάστευσης, παρουσίασε την ανθρωπιστική διάσταση της μπουλντόζας που σάρωσε τις παράγκες.

Μίλησε για δίκτυα διακίνησης ανθρώπων που υποχρεώνουν τους «κακόμοιρους μετανάστες» να... πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια προς την Αγγλία. Είπε ότι οι μετανάστες είναι θύματα εκμετάλλευσης και βίας, ότι επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Ετσι ονομαζόταν ο καταυλισμός: «ζούγκλα». Στήθηκε εκεί, δίπλα στο λιμάνι, το 2002 και κατοικήθηκε κυρίως από Αφγανούς. Πριν από λίγες εβδομάδες ζούσαν εκεί περί τα 700 άτομα.
Πού θα πάνε λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι; Η Γαλλία δίνει επιλογές: μπορούν να πάρουν ένα χαρτζιλίκι και να πάνε στην πατρίδα τους ή να πάρουν τον δρόμο για τα ελληνικά νησιά. Δυστυχώς, δεν θα γνωρίσουν το Αιγαίο όπως εικονίζεται στις αφίσες του υπουργείου Τουρισμού.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε κάνει μια συμφωνία: δεν αφήνουμε τους ανεπιθύμητους να πηγαινοέρχονται από τη μία χώρα στην άλλη. Ο λαθρομετανάστης παραμένει εγκλωβισμένος στη χώρα που τον υποδέχθηκε για πρώτη φορά. Ετσι, αν τον τσακώσουν να μετακινείται, τον στέλνουν στη χώρα υποδοχής, δηλαδή σε εμάς, στην Ισπανία, στη Μάλτα.
Δεν χρειάζεται καμία βαθιά γεωπολιτική ανάλυση για να διαπιστώσουμε ότι οι Αφγανοί, οι Πακιστανοί, οι Νιγηριανοί δεν μπορούν να προσγειωθούν με αερόστατο στην Κεντρική Ευρώπη, εκεί όπου βλέπουν αφ΄ υψηλού το ζήτημα. Προ δεκαημέρου το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την απέλαση ενός Ιρακινού με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα, το πρώτο ευρωπαϊκό χώμα που πάτησε, δεν εγγυάται δίκαιη μεταχείριση στους πρόσφυγες. Οι εφημερίδες σιγοντάρισαν την απόφαση αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν λειτουργεί πάντα ως κράτος δικαίου», καταγγέλλοντας «απάνθρωπες συνθήκες». Πράγματι, οι συνθήκες είναι σταβλίσιες και το επιβεβαιώνει η επικαιρότητα.
Στην Παγανή της Λέσβου το Σαββατοκύριακο έγινε εξέγερση κρατουμένων. Οκτακόσιοι αλλοδαποί που ζουν έγκλειστοι, χωρίς να προαυλίζονται, χωρίς καθαρό νερό, χωρίς φαγητό, έσπασαν τις πόρτες φωνάζοντας «freedom». Ποιος ο ρόλος του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην ευρωπαϊκή διάσταση του Μεταναστευτικού; Τεμπέλιασε λιγάκι. Δεν έχτισε κέντρα υποδοχής σε κάθε νομό. Δεν εξασφάλισε ανθρώπινες συνθήκες για τη φιλοξενία αναξιοπαθούντων που ξεπερνούν σε αριθμό το 1 εκατομμύριο ψυχές. Γιατί ολιγώρησε εφόσον τα χρήματα υπάρχουν; Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένη να χτίσει ένα Χίλτον σε κάθε πόλη ώστε να ξεφορτωθεί τους ξένους.

Γιατί λοιπόν ο υπουργός Εσωτερικών δεν άρπαξε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανθρώπινες συνθήκες κράτησης που θα έκαναν τους Γερμανούς να χειροκροτούν και να λένε «μπράβο, φιλάνθρωποι»; Είναι προφανές. Ο κ. Παυλόπουλος άφηνε τον χρόνο να κυλά για να μη φορτωθεί η Ελλάδα το πρόβλημα των 27 χωρών. Αν δημιουργούσε ιδανικές συνθήκες κράτησης, αν επένδυε σε υποδομές, αν εισέπραττε τα κονδύλια, η εισροή δεν θα σταματούσε ποτέ. Είναι σαφές ότι οι εταίροι σφυρίζουν κλέφτικα, αρνούνται να επανεξετάσουν τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» με τον οποίο αποδεχόμαστε από το 2003 να επιστρέφουν στην Ελλάδα όσοι μετανάστες καταγράφηκαν στα κιτάπια μας.
Δεν αποκλείεται να γίναμε το «μαύρο πρόβατο» του Μεταναστευτικού από επιλογή. Στις συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρώπης οι εταίροι αρνούνται τη δίκαιη κατανομή των πληθυσμών, που δεν θα γινόταν διά του 27 αλλά αναλογικά. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Ιούλιο προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες λέγοντας: «Κανείς δεν βοήθησε τη Γερμανία όταν χιλιάδες από τις βαλκανικές χώρες αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μου για να γλιτώσουν από τον πόλεμο». Είναι προφανές ότι οι ισχυρές χώρες θα έβλεπαν με ανακούφιση την Ελλάδα να μετατρέπεται σε απέραντη οδό Γερανίου. Αρκεί να μην έχουν εκείνες το πρόβλημα.

Αν το καλοσκεφτούμε, η ανθρωπιστική, επικριτική στάση των Κεντροευρωπαίων θυμίζει την απορριπτική στάση που απέκτησαν οι κάτοικοι της Εκάλης απέναντι στους μικροαστούς του Αγίου Παντελεήμονος. Είναι εύκολο να μιλάς για αφομοίωση όταν βλέπεις τον λαθρομετανάστη από την τηλεόραση. Αυτά όμως δεν μπορεί να τα πει κανείς δημόσια. Δεν τα επιτρέπουν οι καλοί τρόποι της ελληνικής Αριστεράς, κυρίως αυτής που έχει λύσει προβλήματα επιβίωσης και καθημερινής αισθητικής.
Bookmark and Share