Το "γερμανικό μοντέλο μειωμένου ωραρίου" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Το "γερμανικό μοντέλο μειωμένου ωραρίου"

συνιστά ο ΟΟΣΑ...
.
Mεταδίδει η Ντόιτσε Βέλλε:
Η οικονομική κρίση θα συνεχίσει να απασχολεί τις βιομηχανικές χώρες. ΟΟΣΑ προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ότι στις 30 χώρες μέλη του θα υπάρχουν 57 εκατομμύρια άνεργοι.
Παρουσιάζοντας την Τετάρτη στο Παρίσι τις προγνώσεις για την απασχόληση ο ΟΟΣΑ υπέδειξε τη Γερμανία ως παράδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κινδύνου της ανεργίας. Η ανεργία στη Γερμανία είναι κάτω από το μέσο όρο και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία ανέφερε :

"Το μειωμένο ωράριο εργασίας είναι σημαντικό", είπε ο Άνχελ Γκουρία «διότι έτσι μένουν οι άνθρωποι στην εργασία τους, μένουν στο κέντρο της κοινωνίας. Διατηρούν τη θέση εργασίας, την αξιοπρέπειά τους, συνεχίζουν να πληρώνουν φόρους». Για το λόγο αυτό και συνιστά το γερμανικό μοντέλο συμπλήρωσε.

«Μπορεί κανείς να διδαχτεί πολλά από τους Γερμανούς», είπε ο Γκουρία «εν κατακλείδι είναι πιο οικονομικό να συνεχίσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι, μολονότι για κάποιο διάστημα κοστίζει. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στα μέτρα μειωμένου ωραρίου εργασίας».

Το ολλανδικό μοντέλο

Οι Ολλανδοί όχι μόνο εφαρμόζουν το μέτρο αλλά έχουν πάρει και μέτρα εξέλιξής του. Αν μια επιχείρηση κρατήσει έναν εργαζόμενο με μειωμένο ωράριο εργασίας, αλλά στη συνέχεια τον απολύσει, τότε υποχρεώνεται να επιστρέψει στο κράτος την επιχορήγηση που πήρε για το μειωμένο ωράριο. Άλλωστε, το μειωμένο ωράριο έχει περιορισμένο χρόνο εφαρμογής, όπως υπογραμμίζει ο Χέρβιγκ Ιμμερφόλ από το τμήμα κοινωνικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, για να μη εξελιχτεί από θετικό εργαλείο σε μειονέκτημα για τη χώρα".

«Από αναλύσεις προηγούμενων περιόδων ύφεσης, βγαίνει σαφώς το συμπέρασμα ότι συντελούνται πολύ μεγάλες ανακατατάξεις στην εργατική δύναμη. Το μειωμένο οράριο εργασίας μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά και αυτό να είναι μειονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα μελλοντικά».
Bookmark and Share