Περί χρήσιμων και ευχάριστων κυβερνήσεων. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Περί χρήσιμων και ευχάριστων κυβερνήσεων.

Οι έντονες αντιξοότητες, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, δεν οφείλονται στην κρίση, αλλά σε εγγενείς στρεβλώσεις που αλλεπάλληλες κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια δεν τόλμησαν να αγγίξουν.

Ανάκαμψη για τις 30 χώρες μέλη του συνολικά, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ στη χθεσινή του ανακοίνωση για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Να σημειωθεί ότι στις τάξεις του ΟΟΣΑ συγκαταλέγονται οι πλέον ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που ανακοίνωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός περιορίζεται βέβαια στο 0,8%.
Το βάρος όμως της ανακοίνωσης έγκειται στο ότι... επιβεβαιώνει, πως οι ανεπτυγμένες χώρες είτε βρίσκονται ήδη σε θετικό οικονομικό έδαφος, είτε ετοιμάζονται να εισέλθουν σε αυτό.
Δυστυχώς η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα. Και ο λόγος είναι πως οι έντονες αντιξοότητες, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, δεν οφείλονται στην κρίση, αλλά σε εγγενείς στρεβλώσεις που αλλεπάλληλες κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια δεν τόλμησαν να αγγίξουν. Και οι στρεβλώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στη λειτουργία της κρατικής μηχανής στις εκφάνσεις της κατανομής των κρατικών δαπανών και της εφαρμογής των νόμων.
Οι ίδιες ατέλειες υπονομεύουν και τη λειτουργιά του ιδιωτικού τομέα, αφού η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων δεν καθορίζεται μόνο από αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά και από τις «σχέσεις» με το κράτος.
Βέβαια αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος. Και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί. Ωστόσο στις υπόλοιπες χώρες της «παλιάς» Ευρώπης, οι εκτός κανόνων «ρυθμίσεις» αποτελούν την εξαίρεση. Δυστυχώς στην Ελλάδα τείνουν να γίνουν ο κανόνας. Ακόμα χειρότερα, ίσως για τους περισσότερους αναγνώστες, να μη λέμε τίποτε καινούργιο.
Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η νέα πολιτική πραγματικότητα που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, αναπτέρωσε πάλι τις ελπίδες για κάτι θετικό στο μέτωπο αυτό.
Το ίδιο είχε συμβεί όμως και το 2004. Έτσι, είμαστε… εκπαιδευμένοι να αξιολογήσουμε, αν η όποια κυβέρνηση επιδιώκει να σπάσει μερικά «αβγά», διότι ως γνωστό, ομελέτα δεν γίνεται διαφορετικά. Ελπίζουμε λοιπόν για μία ακόμα φορά, πως η νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει να είναι χρήσιμη και όχι μόνο ευχάριστη. Διότι οι καιροί ου μενετοί...



















naftemporiki

Bookmark and Share