Θετικά(;) μηνύματα από ΗΠΑ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Θετικά(;) μηνύματα από ΗΠΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει μέχρι της στιγμής τα εθνικά θέματα η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει καταγραφεί στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες σύμφωνα με την παρακάτω αντάπόκριση του κ.Μ.Ιγνατίου απ΄την Ουάσινγκτον:

"Οσο και αν ακούγεται παράξενο ξεκινώντας από το Σκοπιανό η Αθήνα έχει δείξει μία «σκληρότητα» που θα έλεγα πως μπέρδεψε μεν τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά έστειλε και ισχυρό μήνυμα για τις διαθέσεις της Ελλάδας. Οι θέσεις που παρουσίασε πρόσφατα ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, φαίνεται πως δεν είναι ίδιες με αυτές που μετέφερε στον κ. Νίμιτς επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και κάτι άλλο, που...
προσφέρει ελπίδες σε όσους επιθυμούν ορθή λύση: εσχάτως η θέση της Ουάσιγκτον είναι πιο κοντά στην Αθήνα, χωρίς αυτό να είναι αιτία πανηγυρισμού διότι στη διπλωματία για να κερδίσεις σ' ένα θέμα, πρέπει να δώσεις σε κάποιο άλλο.
Συγκεκριμένα ακούγεται πως ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον πιστεύει πως το ζήτημα του ονόματος πρέπει να κλείσει τώρα και τείνει αναφανδόν προς την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που καλύπτει τις ανησυχίες της κυβέρνησης Παπανδρέου, και η οποία γίνεται αποδεκτή και από την παρούσα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης όσο περνούν οι μέρες, οι θέσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου για το Κυπριακό γίνονται πιο καθαρές και οπωσδήποτε -προς το παρόν τουλάχιστον- απέχουν από τις απόψεις του 2004, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός επέλεξε το «ναι» για να είναι συνεπής με τις υποσχέσεις που δόθηκαν κυρίως στους Αμερικανούς.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Ουάσιγκτον αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένει ότι η αμερικανική πλευρά θα είναι αυτή τη φορά ανεξάρτητος και δίκαιος παρατηρητής. Οπως έχω τονίσει επανειλημμένα, οι ξένοι χρωστούν στον κ. Παπανδρέου, αυτός δεν τους χρωστά τίποτα. Αρα έφτασε η ώρα να αποκομίσει κέρδη η Ελλάδα για την ατυχή στάση του στο δημοψήφισμα του 2004.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να αλλάξει την ισχύουσα άποψη πως οι αντοχές του στα εθνικά θέματα δεν είναι ισχυρές. Εχει αποδειχθεί προ αμνημονεύτων χρόνων πως οι υποχωρήσεις -ιδιαίτερα όταν είναι όλο το δίκιο με το μέρος σου- δεν αποτελούν σοφή πράξη. Είναι μία πρακτική που όχι μόνο δεν ευδοκίμησε στην Κύπρο, αλλά έφερε το νησί στο χείλος της καταστροφής.
Οι Ελληνοκύπριοι πληρώνουν τα τραγικά λάθη μερικών εκ των ηγετών τους, οι οποίοι γεννήθηκαν χωρίς σπονδυλική στήλη. Η κουβέντα του Αλβάρο ντε Σότο ότι το σχέδιο Ανάν δεν ήρθε από τον ουρανό φανερώνει τον αυτοεξευτελισμό μερικών πολιτικών ταγών του νησιού, οι οποίοι εσχάτως συναγωνίζονται για να κερδίσουν την εύνοια των Βρετανών.
Ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να τους ακολουθήσει. Πρέπει να ενισχύσει την θέση του κ. Χριστόφια που αρνείται τη διαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα. Το κλείσιμο του Κυπριακού με τον τρόπο που επιθυμεί η Τουρκία, θα ανοίξει τα μέτωπα στο Αιγαίο και τη Θράκη.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν πρέπει να συναινέσει στη διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου με σχέδια και συμφωνίες που δεν διαφέρουν από το κείμενο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, και το οποίο καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Οπως και στο Σκοπιανό, έτσι και στο Κυπριακό, πρέπει να δείξει ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να χάσει. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο συμβιβασμός θα είναι έντονα πικρός για την Ελλάδα..(Aναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Ημερησία).
Bookmark and Share