Επιδείνωση του προβλήματος της διαφθοράς στη χώρα μας κατά το τελευταίο έτος διαπιστώνει η οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια" η οποία υποβάθμισε περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας από την 57η στην 71η θέση της σχετικής διεθνούς κατάταξης. H λίστα κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες την έκταση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.
Στη λίστα....Διαφάνειας (Transparency International) που δημοσίευσε σήμερα ο ΟΟΣΑ, η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να κατονομάζεται μεταξύ των ελάχιστων περιπτώσεων που παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση σε σχέση με την έκθεση του 2008, εξαιτίας της πληθώρας των σκανδάλων διαφθοράς. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 71η θέση, από την 57η που είχε πέρυσι, ήτοι μόλις μία θέση πάνω από τη Ρουμανία -που μαζί αποτελούμε τα χειρότερα κράτη της ενωμένης Ευρώπης-, αλλά μία θέση κάτω από τα Σκόπια(!) και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την έρευνα των ειδικών του διεθνούς οργανισμού, που λαμβάνουν υπόψη τους πολλαπλούς παράγοντες και δείκτες, η βαθμολογία της χώρας μας διαμορφώθηκε φέτος στο 3,8, με βαθμό εμπιστοσύνης που κυμαίνεται μεταξύ του 3,2 και 4,3, όταν για παράδειγμα τα Σκόπια ισοβαθμούν μεν στο 3,8 αλλά ανέβασαν τους δείκτες εμπιστοσύνης μεταξύ του 3,4 και 4,2. Αντιστοίχως, η Τουρκία που το 2008 βρισκόταν μια θέση κάτω από εμάς, στην 58η, έχει μεν χάσει έδαφος σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πάλι βρίσκεται πολύ πάνω από τη χώρα μας, στην 61η θέση με βαθμολογία 4,4.
Στον αντίποδα, τα εύσημα από τον οργανισμό απέσπασε για μια ακόμη χρονιά η Κύπρος που συνέχισε τη σταθερά -τα τελευταία χρόνια- ανοδική της πορεία, με αποτέλεσμα από την 39η θέση το 2007, να ανέβει στην 31η θέση πέρυσι, και φέτος να μπει στις πρώτες τριάντα, και συγκεκριμένα στην 27η θέση με βαθμολογία 6,6.
Σε γενικές γραμμές ο οργανισμός επισημαίνει ότι καμία γωνιά του πλανήτη δεν έμεινε αλώβητη από τη μάστιγα της διαφθοράς, ειδικά σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, και παχυλών οικονομικών πακέτων στήριξης, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα των 180 κρατών της λίστας να παρουσιάσουν επιδόσεις κάτω της βάσης του 5 (με άριστα το 10). Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός ως προς τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπου ο πήχης βρίσκεται λόγω του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος πολύ υψηλότερα.
"Είναι προφανές ότι οι ηγέτες των κρατών του G20 δεν εκμεταλλεύτηκαν τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για να σταθεροποιήσουν τη παγκόσμια οικονομία με τρόπο που να καταπολεμήσουν ταυτόχρονα και τα επίπεδα διαφθοράς" σχολίασε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του οργανισμού Φρανσουά Βαλεριάν, εξηγώντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν ήταν αρκετά για τη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και επόπτευσης. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τη περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η κυβέρνηση και το Κογκρέσο απέτυχαν να σκληρύνουν τη νομοθεσία για τον έλεγχο των μισθών των επιχειρηματικών στελεχών, τη λειτουργία της αγοράς παραγώγων και τη καλύτερη θωράκιση της αγοράς από φαινόμενα χρηματισμού, σε μια περίοδο που το πακέτο στήριξης δρομολόγησε εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική αγορά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι οι ΗΠΑ για μια ακόμη χρονιά έμεινε εκτός δεκάδας, και μάλιστα υποχώρησε μία θέση από την 18η στην 19η.
Οι ανακατατάξεις, πάντως, δεν έλειψαν στις κορυφαίες θέσεις της λίστας, αν και οι χώρες που φιγουράρουν παραδοσιακά στη πρώτη δεκάδα είναι λίγο-πολύ οι ίδιες, απολαμβάνοντας ένα περιβάλλον χρόνιας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, με διαφανές επιχειρηματικό σκηνικό και ακέραιες κρατικές υπηρεσίες. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι η Νέα Ζηλανδία από τη τρίτη θέση πέρυσι, κατάφερε να κάνει την έκπληξη πιάνοντας για πρώτη φορά τη κορυφή, με βαθμολογία στο 9,4. Με τον τρόπο αυτό εκτόπισε τη περσινή πρώτη της λίστας, Δανία, στη δεύτερη θέση. Έτερη έκπληξη ήταν ότι φέτος η Σουηδία βρέθηκε να μοιράζεται τη τρίτη θέση με τη Σιγκαπούρη.
Στο αντίθετο κατώτερο άκρο της λίστας, ο συνδυασμός της οικονομικής ανασφάλειας με την πολιτική αστάθεια, σε ένα εμπόλεμο περιβάλλον, ήταν αυτός που σχημάτισε τη χειρότερη πεντάδα που για φέτος απαρτίζεται, από το Ιράκ, το Σουδάν, τη Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και τη τελευταία όλων, τη Σομαλία με την οριακή βαθμολογία ύψους 1,1.