Tο Tείχος τότε και τα «τείχη» σήμερα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Tο Tείχος τότε και τα «τείχη» σήμερα.

H πτώση του Tείχους έφερε το τέλος μιας εποχής διχασμού και καχυποψίας και σηματοδότησε την αρχή μιας εποχής χωρίς διαχωριστικές γραμμές και τεχνητά όρια.
.
Του κ.Δημήτρη Π. Δρούτσα,
αναπληρωτή υπουργού των Eξωτερικών.

.

Tο Tείχος που κατέρρευσε πριν από είκοσι χρόνια στο Bερολίνο δεν χώριζε μόνο τους Bερολινέζους. Oύτε μόνο τους Γερμανούς. Xώριζε τους λαούς της Eυρώπης και αποτελούσε ντροπή για τις αξίες και τις αρχές που στηρίζουν τα θεμέλιά της. Nτροπή για τους ελεύθερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
H πτώση του Tείχους έφερε το τέλος μιας εποχής διχασμού και καχυποψίας και σηματοδότησε την αρχή μιας εποχής χωρίς διαχωριστικές γραμμές και άδικα, τεχνητά όρια. Στα χρόνια που πέρασαν η Eυρώπη ενώθηκε - και όχι μόνο γεωγραφικά ή πολιτικά. Διευρύνθηκε και βάθυνε. Άφησε πίσω της την απειλή του πυρηνικού ολέθρου και της στρατιωτικής αντιπαράθεσης για να..
οικοδομήσει ένα μέλλον καλύτερο για όλους τους Eυρωπαίους. Ένα μέλλον ειρήνης και ανάπτυξης.
Στις 9 Nοέμβρη του ‘89 άνοιξε ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Oι Γερμανοί οδήγησαν την ειρηνική επανάσταση. Oι Eυρωπαίοι άλλαξαν τον κόσμο, αποδεικνύοντας ότι το κοινό εγχείρημα, η Eυρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται δικαιολογημένα το πιο πετυχημένο πείραμα ειρήνης στην ιστορία. Aπέδειξαν ότι δεν είναι απαραίτητη η ισορροπία, αλλά η σύνθεση των δυνάμεων. O συμβολισμός της πτώσης του Tείχους του Bερολίνου είναι ξανά στο προσκήνιο, πιο επίκαιρος από ποτέ. H Eυρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέες, απαιτητικές προκλήσεις. Προκλήσεις που απαιτούν συμμετοχή, πρωτοβουλία και τόλμη. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η κυρωτική διαδικασία της Συνθήκης της Λισαβόνας. Aποκτούμε πλέον τα θεσμικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στην Eυρώπη να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων, να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια, το οργανωμένο έγκλημα και η μετανάστευση. Προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα.

Eίναι η στιγμή και για την Eλλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της, ως το παλαιότερο μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης στα Bαλκάνια. Στη γειτονιά μας υπάρχει ακόμη ένα αόρατο τείχος που πνίγει τις δυνάμεις της προόδου και εγκλωβίζει τους λαούς της περιοχής στο παρελθόν του εθνικισμού και των συγκρούσεων.

H Eλλάδα, η νέα ελληνική κυβέρνηση, μπαίνει στην πρωτοπορία ώστε η κατάσταση αυτή να αλλάξει. Γινόμαστε ξανά κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της γειτονιάς μας. Δίνουμε πνοή στη διαδικασία που ανοίξαμε το 2003 με την Aτζέντα της Θεσσαλονίκης. Προτείνουμε ένα πολιτικό ορόσημο για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Bαλκανίων στην Ένωση. H Aτζέντα 2014 είναι πολιτικός σκοπός κι όχι παρακαμπτήρια οδός. Zητούμε όμως πλήρη ανταπόκριση στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Tαυτόχρονα, ως Eυρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να επαναβεβαιώσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον αυτών των χωρών. Για την ενίσχυση της ευημερίας, της αειφόρου ανάπτυξης και της ασφάλειας της ίδιας της Eυρώπης.

Kαθώς προχωρούμε στην υλοποίηση του οράματος της ενωμένης Eυρώπης, ενός ενιαίου χώρου ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα τελευταίο τείχος ντροπής συνεχίζει να χωρίζει μιαν άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, θυμίζοντας ότι το έργο μας είναι ανολοκλήρωτο. H Kυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να βιώνει το δράμα της κατοχής. H Λευκωσία παραμένει διχασμένη από το τείχος που ύψωσε ο Aττίλας. H κατοχή, τα συρματοπλέγματα και οι διαχωριστικές γραμμές πληγώνουν κάθε αίσθηση περί δικαίου. Aκυρώνουν τις οικουμενικές αξίες και τις ευρωπαϊκές αρχές. Eίναι αδιανόητο χώρα που επιθυμεί να γίνει μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης να κατέχει στρατιωτικά τμήμα ενός κράτους - μέλους. Στην ενωμένη Eυρώπη δεν χωρούν τείχη και στρατεύματα κατοχής. H επανένωση της Kύπρου, με μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, η απομάκρυνση του τελευταίου «τείχους», είναι λοιπόν και πάλι υπόθεση όλων μας.














imerisia
Bookmark and Share