Εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Του κ.Αρη Ξενόφου,
Προέδρου της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Αφήνουμε πίσω μας το 2009 και μαζί του, ίσως, τον επίλογο της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας.
Το 2009, παρά το δύσκολο ξεκίνημά του, αποδείχθηκε ένα έτος που απέφερε υψηλά κέρδη στους επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τις ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές (αποδόσεις 20%-40%) και τις αγορές με δυναμική ανάπτυξη και θετική προοπτική (π.χ. Ασία με αποδόσεις 50%-60%).
Οι συνθήκες... ρευστότητας που οι κεντρικές τράπεζες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, διασφάλισαν στο σύστημα και η αμεσότητα των αποφάσεων και των επιλογών των αντίστοιχων κυβερνήσεων αποδείχθηκαν εξαιρετικής σημασίας και επανέφεραν κατά έναν σημαντικό βαθμό την ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το 2010 ξεκινά με τα μηνύματα των οικονομιών σε μακροοικονομικό επίπεδο να δίνουν έναν θετικό τόνο. Οι αρνητικοί μέχρι πρότινος ρυθμοί ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αντιστραφεί, οι δείκτες εμπιστοσύνης βελτιώνονται, τα ποσοστά ανεργίας δείχνουν να σταθεροποιούνται, οι πωλήσεις κατοικιών και προϊόντων σταδιακά να ενισχύονται και οι προσδοκίες για θετικά εταιρικά αποτελέσματα να εδραιώνονται. Παράλληλα, το περιβάλλον στην αγορά χρήματος παραμένει υποστηρικτικό με τα διατραπεζικά επιτόκια να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η ρευστότητα στηρίζει την προοπτική ανάπτυξης και οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν επανέλθει σχετικά κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Στην Ελλάδα οι επικρατούσες συνθήκες διαφοροποιούν σημαντικά, στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τις προσδοκίες για τα δυνητικά αποτελέσματα της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και τις ευχέρειες ρευστότητας που θα επικρατήσουν, τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2010. Οι διαρθρωτικής φύσεως ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, οι αυξημένες ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης και το δύσκολο, όπως καταγράφεται, τουλάχιστον με το ξεκίνημα του 2010, αναπτυξιακό περιβάλλον θα προσδώσουν ένα διαφορετικό στίγμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Μια κεφαλαιαγορά στην οποία θα κυριαρχούν η νευρικότητα των επενδυτών και η έντονη διακύμανση των τιμών των αξιών. Μια κεφαλαιαγορά που θα υπολείπεται σε απόδοση έναντι των λοιπών ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, με το πρώτο τρίμηνο του έτους να συνιστά το πλέον κρίσιμο για το υπόλοιπο του έτους.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων θα πρότεινα για τους έλληνες επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν σε χρηματιστηριακούς τίτλους το βάρος να πέσει στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και στην Αμερική και στις αναπτυσσόμενες ΒRΙC αγορές (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) μέσω ενός πλάνου σταδιακών τοποθετήσεων. Κρίσιμα σημεία προσοχής οφείλουν να είναι οι πληθωριστικές τάσεις που εκτιμάται να ενταθούν και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τη σταδιακή αποκατάσταση της αυξημένης σήμερα ρευστότητας και τα παρεμβατικά επιτόκια.

Τέλος, το βλέμμα προς την ελληνική κεφαλαιαγορά πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, αφού μια επαλήθευση των προσδοκιών του κυβερνητικού επιτελείου για το αποτέλεσμα που μπορούν να επιφέρουν τα μέτρα που ως σήμερα έχουν εξαγγελθεί και η αντιστροφή του σημερινού αρνητικού κλίματος μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για καλά αποτελέσματα, τόσο στη χρηματιστηριακή αγορά όσο και στην αγορά ομολόγων.
Bookmark and Share