Nomura: Σταδιακή βελτίωση των μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Nomura: Σταδιακή βελτίωση των μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας.

Για μια ακόμη φορά ο Ιαπωνικός οίκος -σε αντίθεση με τους κερδοσκόπους Ευρώπης και ΗΠΑ- προχωρά σε ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με το "¨Ελληνικό πρόβλημα".

Τις υπερβολικές τοποθετήσεις ότι η Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά την πορεία του ευρώ και δείχνει να κινείται σαν τη δραχμή, στηλιτεύει με έκθεσή της η Nomura, στην οποία μάλιστα διαπιστώνει ότι σταδιακά τα ελληνικά θεμελιώδη μεγέθη αρχίζουν να βελτιώνονται.
Σημειώνει, βέβαια, ότι είναι...
πολύ νωρίς για εκτιμήσεις και ότι πριν από τον Απρίλιο δεν θα έχουμε σαφείς ενδείξεις και άρα λογικό μέχρι τότε να υπάρχει αστάθεια στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Στη συνέχεια όμως θα υπάρξει σταθεροποίηση.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών, το ευρώ [EUR=X] επηρεάστηκε σοβαρά από τις ανησυχίες για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους στην Ελλάδα και άλλων χωρών με μεγάλα φορολογικά ελλείμματα και αδύναμες οικονομίες (ιδιαίτερα Πορτογαλία και Ισπανία).

Θεωρεί αυτές τις ανησυχίες λογικές λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, αλλά ο αντίκτυπος στο ευρώ είναι υπερβολικός λαμβάνοντας υπόψη ότι το ευρώ διαθέτει την ευελιξία ώστε να μην επηρεαστεί από τέτοιες ειδήσεις ειδικά από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα τέτοιο μικρό ποσοστό της ευρωοικονομίας (2%).

Κοιτάζοντας λίγο πιο μπροστά, ο οίκος αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εξαγγείλει σημαντικά φορολογικά μέτρα μέχρι τον Απρίλιο.

Επιπλέον, αναμένει το ΔΝΤ (ενδεχομένως με κάποια συμμετοχή της Ε.Ε.) να εξαγγείλει κάποια μορφή οικονομικής ενίσχυσης υπό τον όρο ότι ένα αξιόπιστο φορολογικό σχέδιο είναι σε ισχύ. Αυτό πρέπει να μειώσει τα έξοδα δανεισμού και να σταθεροποιήσει την αγορά.

Για την ΟΝΕ

Όσον αφορά στις ανησυχίες για τη διάλυση της ΟΝΕ, η Nomura θεωρεί ότι είναι υπερβολικές.

Αν και η ικανότητα υποστήριξης του χρέους παραμένει μια πραγματική ανησυχία στην Ελλάδα, δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος της Ευρωζώνης θα βγει εκτός.

Τέλος, πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να υιοθετήσει μια θέση παρόμοια με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας στην προσέγγισή της στα φορολογικά ζητήματα, που εστιάζει στη διατήρηση του πληθωρισμού σε λογικά επίπεδο.

Αν επίσης η «καρδιά» της Ευρωζώνης δείξει την οικονομική πειθαρχία που απαιτείται και η ΕΚΤ δώσει μια ισχυρή χείρα βοηθείας στην Ελλάδα τότε το ευρώ θα μπορέσει να κυκλοφορεί και να διαπραγματεύεται σαν το μάρκο και όχι σαν τη δραχμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share