Αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων της συμπρωτεύουσας προσφεύγει στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρη Μπακατσέλου. Ειδικότερα, 25 έως 30 επιχειρήσεις φέρονται να έχουν ήδη ...υπαχθεί ή να πρόκειται να υπαχθούν προσεχώς στο συγκεκριμένο καθεστώς, από το τέλος 2009.
“Η χρονιά θα κυλήσει δύσκολα, τα στοιχεία που μας έρχονται δείχνουν ότι, η κατάσταση επιδεινώνεται για τις επιχειρήσεις της περιοχής”, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης κλαδικής επιχειρηματικότητας που εκπόνησε η ICAP για λογαριασμό του ΕΒΕΘ.
Προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, ο κ. Μπακατσέλος ζητάει να προχωρήσουν τα έργα στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, καθώς και η δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας.
Αναφορικά με τη μελέτη της ICAP, αυτή στηρίχθηκε στην αξιολόγηση βασικών οικονομικών δεικτών για το νομό Θεσσαλονίκης από το 2000 και μετά. Σε δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις και φορείς του Νομού, προέκυψε μία διαρθρωτική εξασθένηση της τοπικής οικονομίας, αλλά και σημαντικές ανισορροπίες στους επιμέρους κλάδους της.
Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι, ο Νομός Θεσσαλονίκης από το 2000 τελεί σε φθίνουσα πορεία στην αναλογία του κατά κεφαλήν περιφερειακού προϊόντος ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εύρημα που αποδίδεται στη συσσώρευση επενδύσεων στην πρωτεύουσα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Το ποσοστό αυτό σταθεροποιείται στο 90% από το 2004 και μετά. Η μελέτη αναδεικνύει την υψηλή εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον κλάδο των κατασκευών, ο οποίος όμως παρουσιάζει έντονη κυκλικότητα.
Post Top Ad
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
Aύξηση εταιρικών πτωχεύσεων στη Θεσσαλονίκη το 2010.