Την πεποίθηση ότι η ΕΕ έπρεπε να είχε προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα εκφράζει σε επιστολή του προς το Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο επικεφαλής της... Ομάδας των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκι Βερχόφστατ, μία εβδομάδα πριν από την έκτατη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου που θα εστιάσει στην απασχόληση και την ανάπτυξη στην ΕΕ.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ζητά να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα συνέλθει στο Στρασβούργο την επόμενη εβδομάδα, με θέμα «τη σοβαρή κατάσταση στη ζώνη του ευρώ και τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει κοινοτικό πληροφοριακό δελτίο, ο Γκι Βερχόφστατ, στην επιστολή του προς τον Βαν Ρόμπει, τονίζει ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Ε.Ε. είχε υιοθετήσει μια πιο αποφασιστική στάση από την αρχή και είχε οργανώσει μια επιχείρηση σωτηρίας. «Αντί να συνταχθούν ευθύς εξαρχής με την Ελλάδα και να ενισχύσουν έτσι το ευρώ, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες έστελναν το μήνυμα ότι η Ελλάδα έπρεπε μόνη της να λύσει τα προβλήματά της», τονίζει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.
Συνεχίζει δε λέγοντας ότι θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή η ΕΚΤ να εκδώσουν ένα ευρω-ομόλογο για να καλύψουν το ελληνικό χρέος. «Το γεγονός ότι δε συνέβη αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, με άλλα λόγια στους κερδοσκόπους και στους επενδυτές», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.
Τέλος, σε ανακοίνωσή του, το ΕΚ τονίζει ότι θεωρεί απαραίτητο στην Ολομέλεια που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μέλη στην ευρωζώνη. «Κάποιες χώρες της ευρωζώνης έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το όριο του 3%. Αυτό αντανακλάται και στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου», αναφέρει η αντιπρόεδρος του ΕΚ, Κάιν Ουόκσμαν Κολ. Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΕΚ και συντονιστής της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζαν Πολ Γκοζέ, σημειώνει: «Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την αξιόπιστα της έναντι των αγορών. Αυτό θα της επιτρέψει να βρει τους αναγκαίους χρηματοδότες για να βγει από την κρίση. Όμως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει προβλήματα».
Post Top Ad
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010
Home
Unlabelled
"Η ΕΕ έπρεπε να είχε προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα"