Παρ' ότι η Κύπρος απέφυγε τις χειρότερες επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης, το δημοσιονομικό της έλλειμμα μπορεί ακόμη να υπερβεί το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ, εάν τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας αποτύχουν, όπως προειδοποιούν αναλυτές.
Σε μία...προσπάθεια να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και να περιορίσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε τη μείωση του μισθού του κατά 10%, καθώς και για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ενώ δεσμεύθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης να γιορτάσει τη δεύτερη επέτειο της εκλογής του πρώτου κομμουνιστή προέδρου της Ε.Ε.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κυπριακή οικονομία, που βρίσκεται σε ύφεση από τον περασμένο Ιούνιο, δεν επηρεάσθηκε από την ελληνική, αλλά από τη ραγδαία μείωση στις αφίξεις τουριστών, ειδικά από τη Βρετανία, αλλά και από τις αθρόες πωλήσεις παραθεριστικών κατοικιών από τους Βρετανούς ιδιοκτήτες τους. «Η ελληνική επιρροή στην κρίση είναι έμμεση, κυρίως εξαιτίας της παρουσίας κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά. Ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Κύπρου είναι η Βρετανία και οι ρωσικές εταιρίες», λέει ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πάμπος Παπαγεωργίου.
Η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία της κινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών των Βρυξελλών, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει το έλλειμμά της, που απειλεί να φθάσει στο 7% του ΑΕΠ, εφόσον οι κρατικές δαπάνες δεν περιορισθούν. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η στασιμότητα στην αγορά στέγης και η υποχώρηση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 16,7% δημιούργησε «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα έσοδα της χώρας.
Οι διαρθρωτικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όμως, εγγυώνται ότι οι αναγκαίες περικοπές, που σχεδιάζει η Λευκωσία, θα περάσουν με σχετική ευκολία. «Ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι πολύ περισσότερο πολιτικοποιημένος και η διαφθορά σε πολύ χειρότερο επίπεδο από ότι στην Κύπρο», λέει ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο υπουργός Οικονομίας Χαρίλαος Σταυράκης αναμένεται τώρα να ανακοινώσει σειρά μέτρων, με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με στελέχη των άλλων κομμάτων σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ομοφωνία. Η σχεδιασμένη περικοπή μισθών στο δημόσιο τομέα, όμως, καθώς και τα σχέδια αύξησης του ΦΠΑ, απειλούν με εργασιακή αναταραχή. Ο Οικονομολόγος Κώστας Αποστολίδης συμφωνεί ότι τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου έχουν περισσότερα να κάνουν με τα τεκταινόμενα στη Βρετανία, παρά στην Αθήνα, ενώ εξηγεί ότι η μείωση της φορολογίας, ιδιαίτερα στην αγορά στέγης και τις κατασκευές, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.
Με τον τουρισμό και την οικοδομή να ευθύνονται για 30% του κυπριακού ΑΕΠ, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε πέρσι κατά 1,7% σε σχέση με το 2008, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για θετικό αναπτυξιακό πρόσημο.
Post Top Ad
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Φόβοι για εκτίναξη των ελλειμμάτων εκφράζονται στην Κύπρο.