Οι τραπεζίτες αρχίζουν να ξανακοιτάνε τα Βαλκάνια με θετικότερη ματιά. Το 2009 αρχικά εκτίμησαν μεγάλη βύθιση των οικονομιών και των τραπεζών, αλλά τελικά οι επιπτώσεις ήταν απορροφήσιμες.
Oι χώρες των Βαλκανίων εισέρχονται σε φάση ήπιας ανάκαμψης και οι προσδοκίες των τραπεζών γίνονται όλο και πιο αισιόδοξες ότι οι απώλειες που θα παρατηρηθούν στα...κέρδη των μητρικών, δηλαδή από την Ελλάδα, σε κάποιο βαθμό θα αρχίσουν να καλύπτονται από τις βαλκανικές χώρες και ευρύτερα από τη Νέα Ευρώπη το 2010.
Οι τραπεζίτες αρχίζουν να ξανακοιτάνε τα Βαλκάνια με θετικότερη ματιά. Το 2009 αρχικά εκτίμησαν μεγάλη βύθιση των οικονομιών και των τραπεζών, αλλά τελικά οι επιπτώσεις ήταν απορροφήσιμες. Το 2009 επιτεύχθηκαν κέρδη από τα Βαλκάνια.
Βασικός άμεσος στόχος των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι να τιθασεύσουν τις επισφάλειες και να αποτρέψουν εκροή καταθέσεων, καθώς οι ανησυχίες των Βαλκάνιων γειτόνων για τις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξηθεί. Μπορεί στη Σερβία και τη Ρουμανία να παρατηρήθηκαν ορισμένα κρούσματα ανάληψης καταθέσεων, αλλά χαρακτηρίζονται μεμονωμένα περιστατικά. Την ίδια στιγμή που πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στις βαλκανικές δραστηριότητες των τραπεζών, ο πρόεδρος της Vojvodjanska Banka (θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας) Μαρίνος Στρατόπουλος δήλωνε στους Financial Times ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας των γειτονικών χωρών θα επηρεαστεί.
Όμως οι τραπεζίτες επισημαίνουν πως δεν έχουν κανένα λόγο να αποσυρθούν από μια περιοχή με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αλλά και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ρουμανίας Mugur Isarescu θεωρεί ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Σε δηλώσεις του επισήμανε πως οι θυγατρικές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα του έχουν επαρκή ρευστότητα και υγεία.
Θεωρούν ότι η προσδοκία για Βαλκανικό Ελντοράντο δεν μπορεί να καλλιεργηθεί όπως το 2004-2005, αλλά τουλάχιστον τα Βαλκάνια θα στηρίξουν τις τράπεζες το 2010 περισσότερο απ’ όσο το 2009.
Μάλιστα κορυφαία στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο. Οι τράπεζες μεγεθύνονταν, αύξαναν το ενεργητικό τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η επέκταση των εργασιών στα Βαλκάνια δημιουργούσε προστιθέμενη αξία.
Αυτή την περίοδο λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας θα συμβούν 3 βασικά πράγματα. Το ενεργητικό και τα κέρδη από την Ελλάδα θα μειώνονται λόγω επισφαλειών και καθίζησης της οικονομίας και των δανείων. Θα αρχίσει να μετατοπίζεται σταδιακά το ενδιαφέρον στα Βαλκάνια. Θα χρηματοδοτήσουν περισσότερο τα Βαλκάνια οι ελληνικές τράπεζες.
Σήμερα η επέκταση κυρίως στα νέα δάνεια στις Ρουμανία, Πολωνία, Βουλγαρία έχει περιοριστεί σημαντικά· σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες δεν χορηγούν νέα στεγαστικά ή επιχειρηματικά.
Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει τη μεγαλύτερη έκθεση στην Τουρκία που αντιστοιχεί στο 19% των συνολικών της χορηγήσεων. Συνολικά στο εξωτερικό έχει διαθέσει πάνω από 18 δισ. ευρώ. Ισχυρή παρουσία έχει και στη Βουλγαρία. Το 13% των δανείων της Alpha Βank έχει χορηγηθεί στο εξωτερικό, ενώ τη μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζει στη Ρουμανία.
Μεγάλη η έκθεση της Eurobank στο εξωτερικό, όπου έχει χορηγήσει το 26% των συνολικών δανείων της. Ρουμανία, Βουλγαρία και Πολωνία είναι οι χώρες αιχμής. Επίσης και η Πειραιώς έχει διαθέσει περίπου το 20% των δανείων της στο εξωτερικό με Ρουμανία και Βουλγαρία να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.
Με βάση εκτιμήσεις το 2010 τα κέρδη της Εθνικής από το εξωτερικό θα διαμορφωθούν στα 580- 600 εκατ. ευρώ από 672 εκατ. το 2008. Μόνο από την Finansbank η Εθνική προβλέπει ότι τα κέρδη θα διαμορφωθούν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ το 2010.
Η Alpha από κέρδη 95 εκατ. το 2008 στο εξωτερικό πέτυχε κέρδη 47 εκατ. το 2009 και περίπου 55 εκατ. το 2010.
Η Eurobank από κέρδη 137 εκατ. ευρώ το 2008, εμφάνισε ζημίες 44 εκατ. το 2009. Το 2010 μάλλον θα περιοριστεί σε ζημίες 25 εκατ. Εκτιμάται ότι οι ζημίες στις Ουκρανία και Πολωνία σε κάποιο βαθμό θα μετριαστούν.
Η Πειραιώς εμφάνισε κέρδη περίπου 68 με 70 εκατ. ευρώ το 2009 από το εξωτερικό συγκριτικά με τα 143 εκατ. ευρώ κέρδη του 2008 Για το 2010 αναμένεται να επιτύχει κέρδη πάνω από 80-85 εκατ. ευρώ.
Η ΑΤΕ από κέρδη περίπου 10 με 11 εκατ. ευρώ το 2008, συνεχίζει να εμφανίζει οριακά κέρδη στις Ρουμανία και Σερβία. Σε καμία περίπτωση τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Όμως μετά τη μεγάλη επιβράδυνση του ΑΕΠ παρατηρείται αναστροφή τάσης.
Post Top Ad
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Γυρίζει το σκηνικό στα Βαλκάνια.