Εγκαίνια για την... «κακή» τράπεζα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Εγκαίνια για την... «κακή» τράπεζα

Η ιρλανδική κυβέρνηση προτίθεται να απορροφήσει προβληματικά δάνεια αξίας 81 δισ. ευρώ
Reuters:

Η «κακή τράπεζα» για την εκκαθάριση του κλάδου από προβληματικά δάνεια στην αγορά στεγαστικής πίστης, ονομαστικής αξίας 81 δισ. ευρώ, τέθηκε χθες επισήμως σε λειτουργία στην Ιρλανδία. Oλοκληρώνεται έτσι μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας για το
...μέλλον του τραπεζικού κλάδου στην Ιρλανδία -είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα οι τιμές των μετοχών υποχωρούσαν από 10% έως και 20%- παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της χώρας έλαβε πρώτη την πρωτοβουλία στην Ευρώπη να εγγυηθεί το χρέος των έξι μεγαλύτερων τραπεζών όταν κορυφώθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της αρχής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού κλάδου, Μάθιου Ελντερφιλντ, πρόκειται να θέσουν σε εφαρμογή υψηλότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών κατά το πέρας της «επιχείρησης» εκκαθάρισης των ισολογισμών τους. Ετσι, δεν αποκλείονται πρόσθετες κρατικοποιήσεις τραπεζών, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.
Σε πρώτο στάδιο, η «κακή τράπεζα», που ονομάζεται ΝΑΜΑ, δηλαδή κρατική υπηρεσία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα απορροφήσει προβληματικά στεγαστικά δάνεια ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ, με συνολική αποτίμηση κατά 47% χαμηλότερη, δηλαδή 8,5 δισ. ευρώ. Ανάλογα με την τράπεζα, το ποσοστό απομείωσης για το σύνολο των επισφαλών στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας 81 δισ. στερλινών, μπορεί να φθάσει έως και το 58%. Σε αντάλλαγμα, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας -Bank of Ireland, EBS Building Society, Irish Nationwide Building Society, Allied Irish Banks και Anglo Irish Bank- θα λάβουν κρατικά ομόλογα αντίστοιχης αξίας, τα οποία θα μπορούν να ανταλλάξουν με ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα στηρίξει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 22 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να κριθούν αναγκαίες μετά την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείει την κρατικοποίηση δύο ή ακόμη και τριών τραπεζών. Ηδη, το ιρλανδικό κράτος κατέχει 16% των μετοχών της Bank of Ireland, ελέγχει εξ ολοκλήρου την Aglo Irish Bank και διατηρεί εμμέσως μερίδιο 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της Allied Irish.

Bookmark and Share