Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στα βραχυπρόθεσμα κέρδη (εντός τριών μηνών) από το χρηματιστήριο που επέβαλε η Κυβέρνηση. Μία πολιτική που είχε επιλεγεί και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε για...όπως υποστήριζαν πολλοί χρηματιστές και ο ίδιος ο ΣΜΕΧΑ, ήταν ανεφάρμοστη.
Σήμερα και αν τελικά εφαρμοστεί, το φόρο θα κληθούν να τον πληρώσουν μόνοι οι μικροί επενδυτές, αφού οι μεγάλοι εγχώριοι θα στραφούν στο εξωτερικό. Έχουν τις δυνατότητες να αποφύγουν τη φορολογία. Ο φόρος θα πλήξει τους traders που δίνουν ρευστότητα στο σύστημα. Παράλληλα οι χρηματιστές διαμαρτύρονται για το φόρο στις ξένες μετοχές που όπως σημειώνουν θα μειώσουν τα δραματικά τα έσοδά τους.
Και η φορολόγηση των bonus πάντως δημιουργεί πονοκέφαλο, αφού όλοι οι πωλητές χρηματοοικονομικών προϊόντων παίρνουν ελάχιστο μισθό και τον συμπληρώνουν με bonus ανάλογα με την παραγωγικότητά τους.
«Συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη και να βοηθήσουμε τη χώρα μας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να φορολογηθούμε με τους συντελεστές που επιθυμεί η πολιτεία», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. «Όμως τα κεφάλαια μεταφέρονται ευκολότερα στο εξωτερικό από ότι μεταφέρονται τα πλοία. Είναι βέβαιο ότι όλοι οι επενδυτές θα αναζητήσουν τα κατάλληλα επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού ή τις πρόθυμες ελληνικές και ξένες τράπεζες και δε θα πληρώνουν ούτε το φόρο υπεραξίας και σε καμία περίπτωση το φόρο για ξένες μετοχές», τονίζει ο κ.Μωραϊτάκης.
Άλλωστε ο φόρος αυτός ισχύει και τώρα και ας μας πει το υπουργείο αν έχει καθόλου έσοδα από αυτές τις πηγές, σχολιάζει ο πρόεδρος τους ΣΧΜΕΧΑ. Επίσης μέσω των μελών εξ αποστάσεων (remote members) και συναλλαγές από το κομπιούτερ του επενδυτή θα αποφεύγονται αυτοί οι φόροι. Κατά τον κ.Μωραϊτάκη η ΕΧΑΕ μέσω του ΣΑΤ είναι αυτή που γνωρίζει όλες τις συναλλαγές γιατί οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε από μία χρηματιστηριακή και να αγοράζουν από μία άλλη.
Τέλος αναφορικά με τα bonus των μεγαλοτραπεζιτών, αναφέρει πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα Bonus των πωλητών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οι οποίοι βρίσκουν πελάτες, τους εξυπηρετούν και παίρνουν προμήθειες. Παίρνουν μεγάλα ή μικρά bonus αναλόγως των συνθηκών, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ.
Πιστεύω ότι η χώρα περνάει μία κρίση και το τελευταίο που έπρεπε να σκεφτεί είναι να φορολογήσει τα κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές τη στιγμή που δίνουμε αγώνα καθημερινό να κρατήσουμε τους επενδυτές στο χρηματιστήριο και τη στιγμή που έχουν τις δυνατότητες να στραφούν αλλού και να μην πληρώσουν το φόρο, σημειώνει ο Χρήστος Δαβερώνας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΛΑΣ Χρηματιστηριακή.
Κεραυνό εν αιθρία χαρακτηρίζει το φόρο υπεραξίας, ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank, Δημήτρης Τζάνας και αναφέρει πως αποτελεί ένα ακόμα βαρίδι για την αγορά που βάλλεται από παντού. Τονίζει πως θα είναι μία αρνητική παράμετρος στη δραστηριοποίηση επενδυτών στην αγορά και κατά τον κ.Τζάνα είναι ξεκάθαρο ότι οι μικροί Έλληνες θα πληρώσουν τον φόρο υπεραξίας και όχι οι μεγάλοι ξένοι ή Έλληνες που παίζουν από το εξωτερικό. Αναφορικά με τα bonus ελπίζει να αφορά στην υπεραμοιβή που λαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη στο τέλος της χρονιάς και όχι τα bonus που λαμβάνουν ανά μήνα για να συμπληρώσουν το ισχνό εισόδημά τους ασφαλιστές, αντικρυστές κ.α.
«Το μέτρο αυτό για τη φορολογία επί της υπεραξίας, όπως έχει ψηφιστεί από την Νέα Δημοκρατία αλλά και όπως περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι κοινωνικά άδικο και καταστροφικό για την ελληνική κεφαλαιαγορά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το 50% και πλέον των μετοχών των μεγάλων εισηγμένων ελληνικών εταιρειών ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και φυλάσσεται σε θεματοφύλακες κάτω από omnibus accounts», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, Αλέξανδρος Σίνος. Μόλις εφαρμοστεί ο νόμος αυτός πολλοί έλληνες μεγαλοεπενδυτές θα μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου είτε στο όνομά τους είτε ιδρύοντας επενδυτικά σχήματα κ.ά. Με τον τρόπο αυτό οι μετοχές τους θα εμφανίζονται πλέον κάτω από το όνομα μιας τράπεζας του εξωτερικού η οποία καλύπτεται και από τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης που ισχύουν μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αναφέρει ο κ.Σίνος. Αυτοί που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο αυτό θα είναι τα μικρά και μεσαία χαρτοφυλάκια. Στον σχεδιασμό του νομοσχεδίου αυτού δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πρακτικές φοροαποφυγής που εφαρμόζονται διεθνώς. Μια αύξηση του φόρου επί των συναλλαγών θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση για να αυξήσει το δημόσιο τα έσοδα του καθώς ο φόρος αυτός καταβάλλεται από όλους τους συναλλασσόμενους, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Solidus.
Post Top Ad
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Ξεσηκωμός χρηματιστών για το φόρο υπεραξίας.