Συνδρομή της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Συνδρομή της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

ζήτησε η Εξεταστική για τη Siemens.


Επείγουσα επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητώντας τη συνδρομή της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στον προσδιορισμό του..ύψους των ζημιών που υπέστη ο ΟΤΕ [OTEr.AT] από τις παράνομες και αξιόποινες ενέργειες στελεχών της Siemens τόσο από την εφαρμογή της προγραμματικής σύμβασης 8002/97 όσο και από κάθε άλλη προμήθεια, τόσο κατά την περίοδο που αυτός ήταν κρατικός όσο και όταν έγινε πολυμετοχική εταιρεία, απέστειλε ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης.
Ο κ. Βαλυράκης επικαλείται αναφορές και ομολογίες κατηγορουμένων και μαρτύρων στη γερμανική και ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, από τις οποίες προκύπτει ότι η Siemens επιβάρυνε το τίμημα των υλικών και υπηρεσιών σε ποσοστό τουλάχιστον 10%, δηλ. 8% που δόθηκαν για χρηματισμό υπηρεσιακών παραγόντων και 2% πολιτικών πρόσωπων.
Στην Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο αρχιμηχανικός του ΟΣΕ Δημήτρης Καραπάνος, ο οποίος έκανε λόγο για «διαχρονική και σκανδαλώδη» εμπλοκή της Siemens στις συμβάσεις που ξεκίνησαν να υπογράφονται από το 1997 για το τροχαίο υλικό με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και έφθασαν σε τμήματα του Προαστιακού τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ.
Κατά τον κ. Καραπάνο, «το σκάνδαλο του ΟΣΕ είναι 47 φορές το σκάνδαλο Κοσκωτά».
Για το τρίτο τμήμα του προαστιακού επί υπουργίας Χρήστου Βερελή, κατέθεσε ότι το έργο δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε με αδιαφανείς και επιλήψιμες διαδικασίες, με αποτέλεσμα από τα 26 εργολαβικά σχήματα που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον, να προσέλθει τελικά στο διαγωνισμό μόνον έναν.
Το έργο μετά από περιπέτειες στο Ελεγκτικό Συνέδριο υπεγράφη τελικά από ΝΔ και υπουργίας Μιχάλη Λιάπη, ενώ είχε καταγγελθεί επανειλημμένα από τη ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και για τις δύο αυτές προμήθειες, όπως σημείωσε κατά την εξέτασή του, ο κ. Καραπάνος κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο και ο ίδιος διεγράφη από το κόμμα του.
Επανέλαβε δε ότι αν και το σκάνδαλο Siemens ξέσπασε στη Γερμανία το Νοέμβριο ’06, από το Μάιο της ίδιας χρονιάς τέσσερις φορές επέστησε την προσοχή στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινό και Γιώργο Σανιδά, ότι «υπάρχει βεβαία εμπλοκή πολιτικών προσώπων με κίνδυνο σύντομης παραγραφής, αλλά δεν έπραξαν τίποτε», όπως είπε.
Εν τω μεταξύ αγωγή κατά του υπαλλήλου του ΟΣΕ Μάνου Παναγιώτου που εξετάστηκε χθες από την κοινοβουλευτική επιτροπή, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, καταγγέλλοντας τον για αναληθή και συκοφαντική κατάθεση.
Ο μάρτυρας είχε αναφέρει αφενός πολλές εγγραφές του ονόματος του κ. Ρόβλια, τότε γενικού γραμματέα Επικοινωνιών στο ημερολόγιο του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου, και αφετέρου ότι διεμήνυσε δήθεν στον τότε δευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό το ενδιαφέρον του υπουργού για την υπογραφή της σύμβασης.
Ο κ. Ρόβλιας διέψευσε χθες τους ισχυρισμούς και σήμερα κατέθεσε αγωγή ζητώντας χρηματική ικανοποίηση 500.000 ευρώ υπέρ του Κέντρου Παιδιών με Αναπηρία «Ορίζοντες» Καρδίτσας.
Με δήλωσή του αργά το απόγευμα ο κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι τα όσα ο ίδιος ανέφερε στην επιτροπή αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρόν», το οποίο και γνωστοποίησε στην επιτροπή και θα μπορούσε να το διαψεύσει ο κ. Ρόβλιας και σήμερα.

Bookmark and Share