οι χειρισμοί του Παπανδρέου είναι πολύ σωστοί",
.
λέει το Business Week.
"Αν θέλετε να μάθετε πώς να απεγκλωβιστείτε όταν έχετε πέσει σε ένα λαγούμι, παρακολουθήστε τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο 57χρονος σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου ζητάει άμεσα κάποιου είδους οικονομικής υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κατευνάσει αγρότες, συνδικάτα, δημοσίους υπαλλήλους και διεθνείς επενδυτές".
Όπως διαβάζουμε στο Business Week.. ω"ως γιος και εγγονός παλαιότερων πρωθυπουργών, ο Παπανδρέου αντιπροσωπεύει το βασιλικό αξίωμα σε μια χώρα η οποία κατήργησε τη βασιλεία το 1974. Παρόλ’ αυτά ο ηγεμονικός του αέρας δεν έχει ατονήσει ποσώς εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης. Η στωικότητά του πηγάζει από την βαθιά κατανόησή των κανόνων του παιχνιδιού: Η ίδια η αδυναμία της Ελλάδας αποτελεί το δυνατό της σημείο, γιατί με την πλάτη στον τοίχο, δεν έχεις περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης.
Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, τις οποίες αποθανατίζουν οι τηλεοπτικές κάμερες, ενισχύουν την διαπραγματευτική ικανότητα του κυρίου Παπανδρέου. Αποτελούν απόδειξη ότι πιο αυστηρά οικονομικά μέτρα θα προκαλέσουν τον διαμελισμό της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη που τρέμουν το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν κάτι τέτοιο. «Ο Παπανδρέου έχει συγκεκριμένη στρατηγική» δηλώνει ο Σάιμον Τζόνσον του ΜΙΤ και πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Οι χειρισμοί του είναι πολύ καλοί.»
Ο πρώτος διαπραγματευτικός κανόνας, τον οποίο φαίνεται να κατέχει ο κύριος Παπανδρέου, είναι να γνωρίζεις το “BATNA” σου, δηλαδή «την καλύτερη δυνατή εναλλακτική από μια συμφωνία». Αν οι εναλλακτικές σου για μια συμφωνία είναι καλές, δεν έχεις κανένα λόγο να αλλάξεις τη στάση του. Αν όμως οι εναλλακτικές δεν είναι με το μέρος σου, το κίνητρό σου για την επίτευξη μιας συμφωνίας αυξάνεται.
Το “BATNA” της Ελλάδας είναι πολύ αδύναμο, συνεχίζει το δημοσίευμα. Αν σταματήσει η χώρα να συνεργάζεται με την ΕΕ και δεν πάρει μέτρα να μειώσει το έλλειμμα, θα χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πιθανότατα δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αν χρεοκοπήσει, τα επιτόκια, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα, θα πιάσουν ταβάνι, κάνοντας τη χώρα να βουλιάξει για πολλά χρόνια ακόμα.
Το αδύναμο “BATNA” δεν ευνουχίζει έναν ικανό διαπραγματευτή όμως, αφού όλα έχουν να κάνουν και με τις εναλλακτικές του άλλου. Μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα σήμαινε τεράστιες απώλειες για τους Γερμανούς και τους Γάλλους και θα ενίσχυε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αν η αξία των δανείων για αυτές τις χώρες μειωνόταν, οι ισολογισμοί των Βορείων τραπεζών θα δέχονταν σοβαρό πλήγμα, συνεχίζει ο κύριος Τζόνσον.
Με άλλα λόγια, τα προβλήματα της Ελλάδας μπορεί να εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη κάτι που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερ Μνούκιν δηλώνει ότι ο Παπανδρέου παίζει το «σώστε μας για να σωθείτε» χαρτί όπως έκανε και ο Νοτιοβιετναμέζος πρόεδρος Ντιεν Μπιεν Φου, που κατάφερε να λάβει παραχωρήσεις από τους Αμερικανούς αφού τους απειλούσε ότι αν δεν βοηθήσουν τη χώρα του, αυτή θα υπέκυπτε στον κομμουνισμό.
Οι συνεχείς μπηχτές του Παπανδρέου ότι θα απευθυνθεί στο ΔΝΤ αν δεν καταφέρει να πάρει αυτό που θέλει από τους Ευρωπαίους, είναι μια προσπάθεια να αυξήσει το “BATNA” δηλώνει ο Ζαχαρίας Μανιάδης, Έλληνας οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Μποκόνι. Η Ευρώπη θέλει να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα χωρίς την παρέμβαση του ΔΝΤ.
Φυσικά σε διπλωματικό επίπεδο, το ρίσκο έχει νόημα όταν γίνεται πιστευτό συνεχίζει το δημοσίευμα. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να ωθήσουν τον Παπανδρέου να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Όμως όπως επισημαίνει ο Ολιβιέ Ζαν, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο John Hopkins και πρώην συνεργάτης του ΔΝΤ, το εν λόγω Ταμείο δεν θα επέμβει στην περίπτωση της Ελλάδας αν δεν του ζητηθεί από την ΕΕ. Ακόμα και στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, ο Ζαν θεωρεί ότι δεν θα πρότεινε καλύτερους όρους από αυτούς των Ευρωπαίων.
Παρόλο λοιπόν που η αδυναμία της Ελλάδας της δίνει ένα προβάδισμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κύριος Παπανδρέου δεν πρέπει να παρατραβήξει το σκοινί. Άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να δανειστεί. Αν οι ξένοι επενδυτές πιστέψουν ότι θα χρεοκοπήσει, δεν θα παρέχουν χρήματα είναι η άποψη του οικονομολόγου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Μαρκ Ράιτ. Οι πιο προσεκτικοί επενδυτές επέμειναν στο επιτόκιο της τάξεως του 6.4% για τα 7 δισεκατομμύρια που αγόρασαν στις 4 του Μάρτη, το διπλάσιο δηλαδή από το γερμανικό. Γι’ αυτό και ο Παπανδρέου, δεν εξαντλεί το χαρτί της αδυναμίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί επίσης, είναι η άποψη του Τζόνσον, να βοηθήσει την κυρία Μέρκελ να πουλήσει στους ψηφοφόρους της το σχέδιο διάσωσης αν μετακινήσει την προσοχή από τις ατασθαλίες του ελληνικού κράτους. Η Μέρκελ θα πρέπει να «κατασκευάσει το εξής τροπάριο»: «αναγκαστήκαμε να σώσουμε την Ελλάδα γιατί αλλιώς οι κακοί Αμερικανοί επενδυτές κτλ, κτλ.»
Το game theory εξηγεί γιατί οι δύο πλευρές ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι δεν παίζει κανείς με την κυρία Μέρκελ. Τόσο αυτή όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι γνωρίζουν ότι κρατούν τη μοίρα της Ελλάδας στα χέρια τους. Με το που θα παρέχουν βοήθεια, θα χάσουν αυτό το πλεονέκτημα. Τελικά όμως, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποιου είδους συμφωνία θα υπάρξει γιατί το κόστος της ασυμφωνίας δεν συμφέρει κανέναν. Κάτι που εξηγεί την άνεση του κυρίου Παπανδρέου".
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα:
http://www.businessweek.com/magazine/content/10_12/b4171021569991.htm
newstime
Post Top Ad
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
"Η αδυναμία της Ελλάδας είναι η δύναμή της,