Διευρύνεται το χάσμα νέων - συνταξιούχων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Διευρύνεται το χάσμα νέων - συνταξιούχων

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης οι συνταξιούχοι θα ξεπεράσουν φέτος τον αριθμό των αποφοίτων Λυκείου και πανεπιστημίων

Το συγκεκριμένο ορόσημο στα δημογραφικά στοιχεία -περισσότεροι καταναλωτές, λιγότεροι εργαζόμενοι- ενδεχομένως να θεωρείται θετική εξέλιξη για τον τομέα απασχόλησης. Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Το 2010 το χάσμα μεταξύ του πληθυσμού ηλικίας 15-20 ετών και πληθυσμού ηλικίας 60-65 ετών θα είναι...
σχετικά μικρό, στις 220.000 -δηλαδή λιγότερο από το 0,1% του συνολικού πληθυσμού- όπως προκύπτει από μελέτη της Allianz Αλλά το χάσμα μεταξύ νέων και γηραιοτέρων θα αυξηθεί στα 8,3 εκατομμύρια μέχρι το 2030, όπως προβλέπει η Allianz.
Οι αρνητικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο κόστος καταβολής συντάξεων και την υποχώρηση της οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης.
Υποτίθεται όμως ότι υπάρχουν και θετικά -περισσότερες κενές θέσεις για εκείνους που αναζητούν εργασία. Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ιαπωνία -όπου η γήρανση του πληθυσμού είναι πιο ραγδαία- μπορεί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μόνο εάν επιτρέψει την είσοδο περισσότερων μεταναστών.

Η Allianz υποστηρίζει ότι η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότησή τους, ώστε να αποκλιμακωθεί το συνταξιοδοτικό κόστος.

Ενώ προβλέπεται μείωση της προσφοράς εργατικού δυναμικού, η ανάγκη για εργαζομένους ίσως να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Η ζήτηση για εργατικά χέρια υποχωρεί σταθερά εδώ και δεκαετίες, καθώς η υψηλότερη παραγωγικότητα έχει μειώσει την ανάγκη ανθρώπινης παρουσίας στη γεωργία και στη μεταποίηση.

Οι τομείς ψυχαγωγίας, υγείας και υπηρεσιών γενικότερα συνεχίζουν και απορροφούν εργατικό δυναμικό. Και χάρη στην επιμήκυνση του διαστήματος διακοπών και των ετών σχολικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τα ποσοστά ανεργίας δεν έχουν ακόμη εκτοξευθεί στα ύψη. Η γήρανση του πληθυσμού δεν σημαίνει απαραιτήτως βαθιές αλλαγές στις γενικότερες τάσεις.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι γηραιότεροι θα χρειάζονται βοήθεια. Στον αντίποδα, όμως, θα μειώνεται ο αριθμός των παιδιών στους σταθμούς βρεφονηπιακής φροντίδας, άρα περισσότεροι διαθέσιμοι εργαζόμενοι για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας.

Η ανεύρεση αρκετών θέσεων εργασίας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της μοντέρνας οικονομίας. Και η γήρανση του πληθυσμού δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό.

Bookmark and Share