"Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα απομακρύνουν τη γερμανική βοήθεια" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

"Συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα απομακρύνουν τη γερμανική βοήθεια"

λέει ο Θ.Πάγκαλος.

«Αγωνιζόμαστε για την εθνική οικονομία αλλά και για μία νέα προοπτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στο συνέδριο «Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι: Μπορούν οι μεταρρυθμίσεις να φέρουν ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις»,
σε μια ομιλία στην οποία χαρακτήρισε τις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας από τον Διεθνή Τύπο ως συχνά χυδαίες και χαμηλού επιπέδου, τόνισε πως οι Έλληνες όχι μόνο...εργάζονται σκληρά αλλά αυξάνουν την παραγωγικότητά τους με υψηλότερους ρυθμούς απ’ ότι η υπόλοιπη Ευρώπη.

Απέδωσε όμως την τρέχουσα κρίση και την επιμονή των πιέσεων από τις διεθνείς αγορές, στην ταυτόχρονη ωρίμανση δύο προβληματικών πραγματικοτήτων: την κατάρρευση του πελατειακού κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος της χώρας μας που διόγκωσε το δημόσιο δανεισμό και την απουσία ισχυρών δεσμών και πραγματικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Επιχειρώντας να καταλάβω γιατί το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου δεν υποχωρούσε παρά τα αυστηρότατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και την ξεκάθαρη βούλησή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, προσπάθησα να βρω ποιες άλλες δυνάμεις βρίσκονταν σε λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Πάγκαλος, για να συνεχίσει πως το μοντέλο του σπάταλου κράτους, που δανείζεται για να πληρώσει τις προσλήψεις και αυξάνει συνεχώς τα χρέη του, καταρρέει, είπε. Αλλά αυτό αφορά το δημόσιο τομέα και όχι τον ιδιωτικό τομέα, ξεκαθάρισε με έμφαση, προσθέτοντας πως οι αντιδράσεις δεν έχουν ευρύ κοινωνικό έρεισμα και προέρχονται ως επί το πλείστον από συντεχνιακά συμφέροντα του δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με την κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε με κατηγορηματικό τρόπο την πεποίθηση πως η Ευρώπη δεν είναι ώριμη και χωρίς κοινή οικονομική πολιτική, χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική και χωρίς κοινή αμυντική πολιτική, βλέπει τώρα τη Νομισματική Ένωση να δοκιμάζεται κάτι για το οποίο πολλοί οικονομολόγοι από καιρό είχαν προειδοποιήσει.

Αναφερόμενος στην απροθυμία της Γερμανίας να βοηθήσει στο σχηματισμό συγκεκριμένου μηχανισμού οικονομικής αρωγής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού νότου, ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν έχει κανένα συμφέρον να το πράξει: οι γερμανικές εξαγωγές ευνοούνται από την πτώση του ευρώ. «Τμήμα του γερμανικού κεφαλαίου υπαγορεύει πολιτική και όποτε το κεφάλαιο υπαγόρευσε πολιτική που να υπηρετεί συγκεκριμένα και περιορισμένα οικονομικά συμφέροντα οδηγηθήκαμε σε κρίσεις».

Η Ε.Ε. χρειάζεται να λάβει τώρα τις αποφάσεις της και να «βάλει όπλο πάνω στο τραπέζι», ώστε να αποθαρρυνθούν οι κερδοσκόποι. «Είμαστε πρωτοπόροι για μια ακόμα φορά στην ιστορία, σε μια παγκόσμια κρίση. Αγωνιζόμαστε για την οικονομία αλλά και για μια νέα προοπτική της Ευρώπης.

Bookmark and Share