Το επενδυτικό ανθελληνικό αίσθημα αξιοποιεί με πωλήσεις χρέους η Αν. Ευρώπη. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Το επενδυτικό ανθελληνικό αίσθημα αξιοποιεί με πωλήσεις χρέους η Αν. Ευρώπη.

Οι αναδυόμενες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισπεύδουν τις πωλήσεις χρέους (ομολόγων) εκμεταλλευόμενες το αρνητικό αίσθημα κατά της Ελλάδας που επισκιάζει την Ευρωζώνη σύμφωνα με αναλυτές της RBC Capital, BNP Paribas, Societe Generale SA όπως αναφέρει το Μπλούμπεργκ.
Από την Πολωνία έως τη Ρουμανία οι κυβερνήσεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κυρίως προσπαθούν να εκδώσουν όσα περισσότερα ομόλογα...μπορούν στο α’ μισό του έτους καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Καθώς η προσοχή των επενδυτών έχει συγκεντρωθεί διεθνώς στα δημόσια ελλείμματα και χρέη με το ελληνικό χρέος να φθάνει φέτος 125% του ΑΕΠ έναντι 84% της Ευρωζώνης, το χρέος στις χώρες της Αν. Ευρώπης (μόνον η Ουγγαρία υπερβαίνει το όριο του 60%) λειτουργεί σαν κράχτης για προσέλκυση κεφαλαίων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος και τη παροχή ή μη βοήθειας από την ΕΕ, αναδεικνύει τις χώρες της Αν. Ευρώπης με τα πολύ χαμηλότερα ελλείμματα (χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ανέρχεται σε 6,9% του ΑΕΠ) και χρέη χωρίς, ωστόσο, να τις αναγορεύει και σε επενδυτικούς παραδείσους λόγω της γενικότερης ύφεσης και κρίσης.

Να σημειωθεί πως οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία αυτόν τον μήνα υπερκάλυψαν κατά 3 φορές τη προσφορά. Οι εκδόσεις 10ετών κρατικών ομολόγων σε ευρώ από Πολωνία και Ουγγαρία μείωσαν τα spreads τους έναντι των γερμανικών ομολόγων από 202 μονάδες βάσης πέρσι τέτοια εποχή σε 173 μβ σήμερα.

Αυτό που ενισχύει την ελκυστικότητά τους είναι η εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας (τύπου ΔΝΤ για Λετονία, Ουγγαρία και Ρουμανία) που βρίσκονται στο τέλος τους αντίθετα με την Ευρωζώνη που άσκησε επεκτατική πολιτική και μόλις αρχίζει να εξετάζει μέτρα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης. Σήμερα υπάρχει μία μεγάλη επενδυτική διαφοροποίηση με βάση τη δυναμική του χρέους όπου στις αναπτυγμένες χώρες η κατάσταση χειροτερεύει αντίθετα με τις αναδυόμενες όπου σημειώνεται σαφής βελτίωση.
Bookmark and Share