Μυστικοί πράκτορες του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών δημιουργούν προφίλ σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και προσπαθούν να αποσπάσουν πληροφορίες για υπόπτους, επιβεβαιώνει εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το έγγραφο περιήλθε στην...κατοχή της Electronic Frontier Foundation, μιας οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο, η οποία έχει υποβάλει μήνυση κατά του FBI και τεσσάρων ακόμα υπηρεσιών, απαιτώντας να αποκαλυφθούν οι πολιτικές αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων σε έρευνες.
Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε στην EFF βάσει του νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα. Επιβεβαιώνει ότι μυστικοί πράκτορες συνδέονται με πλαστές ταυτότητες στο Facebook, το Twitter, το MySpace και το LinkedIn, μεταξύ άλλων.
Οι πράκτορες ανταλλάσσουν μηνύματα με υπόπτους, βλέπουν τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες τους και αναγνωρίζουν τους φίλους και τους συγγενείς τους. Μπορούν έτσι να ελέγχουν τα άλλοθι των υπόπτων, εξετάζοντας για παράδειγμα αν οι καταθέσεις τους αντιφάσκουν με τα μηνύματα που έστελναν στο Twitter.
Ακόμα, φωτογραφίες στις οποίες ο εικονιζόμενος ποζάρει με ακριβά αντικείμενα -αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.λ.π- μπορούν να αποκαλύψουν υπόπτους κλοπών και ληστειών, αναφέρει το επίμαχο έγγραφο.
Δεδομένου ότι οι ταυτότητες των πρακτόρων είναι μυστικές, το FBI, η Μυστική Υπηρεσία και άλλες διωκτικές αρχές πρέπει να συνεννοούνται μεταξύ τους ώστε να μην παρεμβαίνει η μία στις έρευνες της άλλης.
Το έγγραφο του υπουργείου Αμυνας, έκτασης 33 σελίδων, αποτελεί τμήμα μιας εσωτερικής παρουσίασης που έδωσε τον Αύγουστο ανώτατος αξιωματούχος κατά του κυβερνοεγκλήματος. Αναφέρεται μεν στη σημασία των κοινωνικών δικτύων για τις διωκτικές αρχές, δεν παραθέτει όμως με λεπτομέρεια τα όρια στη χρήση αυτής της τακτικής.
Το έγγραφο «δεν συζητά μηχανισμούς που αποδίδουν ευθύνες ή διασφαλίζουν ότι οι κυβερνητικοί πράκτορες χρησιμοποιούν υπεύθυνα αυτά τα εργαλεία».
Η Electronic Frontier Foundation απαιτεί τώρα από την αμερικανική κυβέρνηση να διευκρινίσει την επίσημη πολιτική για τις μυστικές επιχειρήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.
Η οργάνωση θεωρεί ότι η τακτική αυτή κινείται σε μια νομικά «γκρίζα» περιοχή. Για παράδειγμα, στην πραγματική ζωή οι πράκτορες μπορούν μεν να χρησιμοποιούν ψεύτικες ταυτότητες, απαγορεύεται όμως να εμφανίζονται ως υπαρκτοί συγγενείς ή φίλοι υπόπτων. Στο Διαδίκτυο, όμως, μπορούν να το κάνουν.
Όσον αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι ίδιες οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, το έγγραφο επισημαίνει ότι το Facebook «συχνά είναι συνεργάσιμο όσον αφορά επείγοντα αιτήματα». Το MySpace διατηρεί επ' αόριστον τις πληροφορίες των χρηστών και μάλιστα αποθηκεύει για ένα χρόνο τα δεδομένα των διαγραμμένων προφίλ. Η εταιρεία ζητά ένταλμα μόνο αν πρόκειται για προσωπικά μηνύματα που αναρτήθηκαν πριν από λιγότερο από έξι μήνες. Το Twitter, πάντως, παραδίδει στοιχεία στις αρχές μόνο έπειτα από την έκδοση εντάλματος σε όλες τις περιπτώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Post Top Ad
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Home
Unlabelled
Πράκτορες του FBI κάνουν φύλλο και φτερό τους «φίλους» τους στο Facebook..