Κυβερνητική πρωτοβουλία, υπό διυπουργική εποπτεία, με εντολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη διοργάνωση του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το έτος 2012, ανακοίνωσε η...υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Θεοδώρα Τζάκρη, σε ευρεία σύσκεψη φορέων της πόλης, στο διοικητήριο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, παράλληλα με τη απόδοση «του οφειλόμενου φόρου τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα εκείνης της εποχής», η ανάδειξη του εορτασμού σε υπερτοπικό, πανελλήνιο, διεθνές γεγονός, που αφενός θα αναδεικνύει τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και αφετέρου θα εκπέμπει το μήνυμα: «Ποτέ πια πόλεμοι».
Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» και «θα έχει μάλιστα την μέριμνα για την κατάρτιση και της επιτροπής αξιολόγησης, αλλά και μιας επιτροπής διεθνών προσωπικοτήτων, που θα συνδράμουν στον εορτασμό».
«Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να μετρήσουμε και την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής μας πολιτικής, για να δούμε και τη διαβαλκανική προοπτική της ίδιας μας της χώρας και πολύ περισσότερο της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης».
Η κ. Τζάκρη κάλεσε, σε αυτό το πνεύμα και την Τουρκία να λάβει μέρος στον εορτασμό, καθώς, όπως είπε, εκτός από γιορτή μιας "εθνικής μας επιτυχίας", είναι ταυτόχρονα «μια φιλειρηνική εκδήλωση χαράς», τονίζοντας ότι «σε αυτήν χωρούν όλοι, πάνω απ’ όλα, οι πρωταγωνιστές των βαλκανικών πολέμων».
«Με την πάροδο του χρόνου εχθροί και φίλοι, όλοι γίναμε σοφότεροι. Για μας, τα εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής είναι πάνω απ΄ όλα, ένας ύμνος για την πόλη και σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε» πρόσθεσε η υφυπουργός.
Ο σχεδιασμός για τον εορτασμό
Οι εκδηλώσεις του εορτασμού χωρίζονται σε δύο μεγάλα σκέλη : Το εθιμοτυπικό που αφορά τον εορτασμό για την απελευθέρωση της Πόλης και του τριημέρου εορτασμού του ΟΧΙ και της 28η Οκτωβρίου και το πρόγραμμα των ετήσιων παράλληλων εκδηλώσεων, που αφορούν τρεις μεγάλους τομείς δράσης :
α) Τα δρώμενα του 1912,
β) τη διαδρομή των 100 ετών της πόλης και
γ) μια μεγάλη διαδικτυακή παγκόσμια πρωτοβουλία, που έχει σχέση με το πώς οραματίζονται οι νέοι το μέλλον της Θεσσαλονίκης.
Η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων θα γίνει από συνδυασμένους πόρους που θα προέλθουν από χορηγίες, από σχετικό κονδύλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων θα ενταχθεί και στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Όπως διευκρίνισε η κ. Τζάκρη, η κατεύθυνση που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε «άσκοπη σπατάλη», κάθε «άσκοπη δαπάνη».
«Το 2012 συμπίπτει και με την ολοκλήρωση μιας μεγάλης προσπάθειας για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Συνεπώς, σε αυτή την πρωτοβουλία δεν χωρούν ούτε δεξιώσεις, ούτε δημόσιες σχέσεις. Μιλάμε για λίγες, λιτές εκδηλώσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο, που θα συμβάλουν στην προβολή του διεθνούς χαρακτήρα της πόλης».
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι ο δήμος έχει ξεκινήσει προετοιμασίες από το 2009 για το 2012 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η πρωτοβουλία πρέπει να είναι των τοπικών αρχών», και η πολιτεία «να συνδράμει» σε αυτήν την προσπάθεια.
Η υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν «διακριτοί ρόλοι» και επεσήμανε ότι οι ενέργειες του δήμου είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, από τη «διυπουργική πρωτοβουλία, που εκφράζει την κυβερνητική απόφαση» να τιμήσει την πόλη, και το εξαιρετικό γεγονός της απελευθέρωσης της, «το οποίο έχει πανελλήνια, υπερτοπική σημασία». «Από εκεί και πέρα, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει και οφείλει να διοργανώσει εκδηλώσεις για να τιμήσει τα γεγονότα της εποχής εκείνης» πρόσθεσε η κ. Τζάκρη.
Να έχει «ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό περιεχόμενο» και «πάνω απ΄ όλα να θυμίζει Μακεδονία», ζήτησε, αναφερόμενος στον εορτασμό, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Post Top Ad
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.