Σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας έχουν τεθεί ήδη οι λιγντικές μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης και τους απομένει περίπου 1,5 χρόνος ζωής.
Οι μονάδες 3 - 4 εξακολουθούν να λειτουργούν.
Κίνδυνο να τεθούν πρόωρα εκτός λειτουργίας 10 παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ , που θα στερήσουν από το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας γύρω...στα 3.000 MW θέτει η πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, που συζητείται στις Βρυξέλλες. Αρκετές χώρες αλλά και οργανωμένα λόμπι στην Ε.Ε. πιέζουν για κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπει η οδηγία, πράγμα που σημαίνει ότι από το 2016 θα πρέπει να κλείσουν οι 10 από τις 16 λιγντικές μονάδες στη Δ. Μακεδονία, δημιουργώντας κραδασμούς στο σύστημα, καθώς είναι αμφίβολο αν μέχρι τότε θα έχουν λειτουργήσει νέες μονάδες της ΔΕΗ και ιδιωτών ικανές να αντικαταστήσουν τη «χαμένη» ισχύ.
Ανώτατα όρια
Η οδηγία 2003/87/ΕΚ για τη βελτίωση του περιβάλλοντος ορίζει ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπών αερίων ρύπων από την καύση στερεών καυσίμων για τη σκόνη, το διοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου ανά καμινάδα.
Η οδηγία προβλέπει προθεσμίες είτε συμμόρφωσης των μονάδων προς τις προδιαγραφές, είτε σταδιακής απόσυρσης όσων δεν μπορούν να εκυσγχρονιστούν, συνήθως επειδή είναι πολύ παλαιές και έχουν κατασκευαστεί κατά τρόπο που δεν επιδέχεται τις απαιτούμενες τεχνικές βελιώσεις, Στο πλαίσιο αυτό, μετά το 2016 όσες από τις μονάδες δεν πληρούν τους όρους της οδηγίας θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με μάξιμουμ 20.000 ώρες ανά καμινάδα, που σημαίνει ότι σε 2,5 ως 3 χρόνια θα κλείσουν.
Σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας έχουν τεθεί ήδη οι λιγντικές μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης και τους απομένει περίπου 1,5 χρόνος ζωής. Οι μονάδες 3 - 4 στη Μεγαλόπολη εξακολουθούν να λειτουργούν, αφού διαθέτουν καλύτερες τεχνικές - περιβαλλοντικές προδιαγραφές, εντός των ορίων της οδηγίας.
Στη Δυτική Μακεδονία όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στο μεταβατικό πρόγραμμα λόγω υπέρβασης ρύπων πρέπει να τεθούν οι 10 από τις 16 μονάδες, ενώ 4 μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας σταδιακά από το 2010 ως το 2014 λόγω αντικατάστασης , με αποτέλεσμα να απομείνουν σε λειτουργία στην περιοχή δύο μονάδες, συνολικής ισχύος 690 MW.
Eν τω μεταξύ στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει σοβαρή συζήτηση για την αυστηροποιήση της νομοθεσίας και την κατάργηση της μεταβατικής περιόδου.
Τον Ιούνιο σχετική πρόταση έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αν περάσει, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση της οδηγίας. Το σωματείο «Σπάρτακος» -παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ- έχει ήδη επισημάνει τον κίνδυνο, έστειλε ανοικτή επιστολή στους Ελληνες ευρωβουλευτές και την υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Ευρωβουλή.
Αντικατάσταση
Η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα -που θα προέκυπτε αργά ή γρήγορα- έχει προγραμματίσει την αντικατάσταση παλαιών μονάδων της, όμως έχει καθυστερήσει σημαντικά και είναι αμβίβολο αν θα πιάσει τις προθεσμίες.
Μόλις την εβδομάδα αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης ενέκρινε διαγωνισμό για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 550 - 660 Mwel. Εναν διαγωνισμό για τον οποίο ήδη τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα, Κοπελούζος - Μυτιληναίος και Alstom από τη μία και ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ - Babcock από την άλλη «ακονίζουν τα μαχαίρια», πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Οσον αφορά τη μονάδα Μελίτη ΙΙ στη Φλώρινα οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία για την εκμίσθωση των ορυχείων της Βεύης, που «τρέχει» σήμερα. Δεδομένου και του χρόνου που χρειάζεται για να κατασκευαστούν οι μονάδες (5 - 6 χρόνια το γρηγορότερο) είναι πολύ δύσκολο πριν το 2017 να ενταχθούν στο σύστημα.
Post Top Ad
Κυριακή 18 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Με λουκέτο απειλούνται 10 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ