Δεκαπέντε χιλιάδες αιτήσεις περίπου δέχτηκε το 2009 το Τμήμα Αλλοδαπών του Δήμου Θεσσαλονίκης είτε για έκδοση νέων αδειών διαμονής και εργασίας, είτε για τη συμπλήρωση στοιχείων.
Καθημερινά οι 36 υπάλληλοι του Τμήματος διεκπεραιώνουν περίπου διακόσια αιτήματα από μετανάστες που...ζητούν πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται ώστε να μείνουν στην πόλη και να εργαστούν σε αυτή. Οι αλλοδαποί προέρχονται από την Αλβανία σε ποσοστό 55%, τη Γεωργία (18%), την Αρμενία (5%), την Κίνα (3%), τη Ρωσία (3%) και άλλες χώρες (16%). Το 38% αυτών ζητά εργασία ενώ το 28% έρχεται στην Ελλάδα για λόγους επανένωσης με την οικογένειά του. Ποσοστό 10% έρχεται για λόγους εκπαίδευσης και 7% λόγω συγγένειας με κάποιον Έλληνα. Το 4% των μεταναστών ζητούν άδεια για 5ετή παραμονή ενώ 13% ζητούν άδεια παραμονής για άλλους λόγους.
Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν το 2009, παρουσίασε ο υπάλληλος του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παρασίδης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η αντιδημαρχία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eumigra, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη η Ιταλία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και οι Αζόρες.
Όπως αναφέρθηκε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη Θεσσαλονίκη κατά τις συναλλαγές τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι καθυστερήσεις στην έκδοση των δικαιολογητικών, η προβληματική επικοινωνία καθώς δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και η στενότητα του χώρου στις υπάρχουσες υποδομές του Δήμου. Σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Αστέριος Δεληγιάννης, επισήμανε ότι μέχρι τον Ιούνιο, το Τμήμα Αλλοδαπών θα μετακομίσει σε νέες εγκαταστάσεις, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία γραφείου πληροφοριών που θα εξυπηρετεί καλύτερα τους αλλοδαπούς.
Post Top Ad
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
15.000 αιτήσεις δέχτηκε το 2009 το Τμήμα Αλλοδαπών του Δήμου Θεσσαλονίκης.