Ιστορική συμφωνία για 25ετή παράταση της στάθμευσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Χερσόνησο της Κριμαίας υπέγραψαν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατά τη...συνάντησή τους στο ουκρανικό Χάρκοβο.
«Επιταχύναμε την απόφαση για την παραμονή του ρωσικού στόλου στο έδαφος της Ουκρανίας, διότι η βάση ήταν απαραίτητη στους Ρώσους φίλους μας...», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, παρουσία του Ρώσου ομολόγου του, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ (φωτ. ΑΠΕ) Η παράταση της ενοικίασης της ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη θα ισχύσει από το 2017, οπότε και έληγε η υπάρχουσα συμφωνία και θα γίνει σε αντάλλαγμα της μείωσης της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, στην εισαγωγή του οποίου βασίζεται η ουκρανική οικονομία, κατά 30%.
Οπως μάλιστα διευκρίνισε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ στις δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Ουκρανό ομόλογό του, η έκπτωση στο ρωσικό φυσικό αέριο παρέχεται από τον φετινό Απρίλιο και θα φτάσει το ύψος των 100 δολαρίων επί της τρέχουσας τιμής των 330 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, θα διατηρείται, δε, στο 300% κάθε μελλοντικής τιμής. Πρόκειται ουσιαστικά για αύξηση του ενοικίου της ρωσικής βάσης, είπε ο κ. Μεντβιέντεφ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «όχι πολιτική, αλλά τεχνική απόφαση».
«Οι Ρώσοι φίλοι μας»
«Επιταχύναμε την απόφαση για την παραμονή του ρωσικού στόλου στο έδαφος της Ουκρανίας διότι στους Ρώσους φίλους μας ήταν απαραίτητη η βεβαιότητα στην επίλυση του ζητήματος αυτού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς, ο οποίος ελπίζει ότι θα ρευστοποιήσει πολιτικά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φθηνότερο αέριο σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης και μεγάλης πτώσης στην ουκρανική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Νικολάι Αζάροφ, το φτηνό ρωσικό αέριο αποτελεί μία από τις εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί η χημική και μεταλλουργική βιομηχανία της χώρας, διασώζοντας πολλές χιλιάδες εργαζόμενους από το φάσμα της ανεργίας.
Η παραμονή του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη αποτελεί ένα από τα κορυφαία πολιτικά προβλήματα για την ουκρανική πολιτική ηγεσία και τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και αντιμετωπιζόταν αρνητικά από την «πορτοκαλί» προεδρία Γιούσενκο, τον οποίο διαδέχθηκε ο Β. Γιανουκόβιτς. Για «βάναυση παραβίαση του άρθρου 17 του ουκρανικού Συντάγματος» έκανε λόγο η πρώην πρωθυπουργός και πρώην διεκδικήτρια της προεδρίας Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ότι παρά τη σχετική συνταγματική απαγόρευση επιτρέπει την παραμονή ξένων στρατιωτικών βάσεων σε ουκρανικό έδαφος και μάλιστα για 30 χρόνια, καθώς η συμφωνία προβλέπει «σιωπηρή» πενταετή παράταση σε περίπτωση που καμία από τις πλευρές δεν έχει αντίρρηση.
Post Top Ad
Πέμπτη 22 Απριλίου 2010
Home
Unlabelled
Συμφωνία για 25ετή παράταση της στάθμευσης του ρωσικού στόλου στην Ουκρανία.