Με επιτόκιο 5% ο πρώτος-μετά την πτώχευση-εξωτερικός δανεισμός της Ρωσίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Με επιτόκιο 5% ο πρώτος-μετά την πτώχευση-εξωτερικός δανεισμός της Ρωσίας

Συνολικά 5,5 δισ δολ. άντλησε απ’ τις χρηματαγορές η Ρωσία στην πρώτη της διεθνή έκδοση ομολόγων μετά την πτώχευση του 1998.

Έλαβε 2 δισ δολ. απ’ τη δημοπρασία πενταετών ομολόγων και 3,5 δισ δολ. απ’ την αντίστοιχη δεκαετών.
Η απόδοση των πενταετών διαμορφώθηκε στο 3,741%, ή 125 μονάδες βάσης πάνω...απ’ τα αντίστοιχα αμερικάνικα. Των δεκαετών ήταν 5,082%, 135 μονάδες βάσης πάνω απ’ αυτά των ΗΠΑ.

Η Ρωσία προσελκύει επενδυτές, πιέζοντας χαμηλότερα το κόστος χρέους, καθώς το ριμπάουντ στις τιμές των εμπορευμάτων βοηθά την οικονομία να ανακάμψει απ’ τη χειρότερη ύφεση που βίωσε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Την τελευταία φορά που δανείστηκε απ’ το εξωτερικό ήταν τον Ιούλιο του 1998, λιγότερο από μήνα πριν η κήρυξη στάσης πληρωμών και η υποτίμηση του ρουβλίου εκτινάξει την απόδοση των χρεογράφων στο 80% και προκληθεί αναταραχή στις χρηματαγορές.

Η ταχύτερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες και σχεδόν τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν μειώσει τη μέση απόδοση των κρατικών χρεογράφων των αναδυόμενων χωρών στο ρεκόρ του 6,12%, σύμφωνα με τον δείκτη EMBI+ της JPMorgan Chase. Πέρυσι οι αποδόσεις είχαν κορυφώσει πάνω απ’ το 12%.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα επεκταθούν τρεις φορές ταχύτερα απ’ τις αναπτυγμένες φέτος. Μάλιστα η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, Pacific Investment Management Co, συνέστησε στροφή προς χρεόγραφα αναδυόμενων χωρών.

Η επενδυτική ζήτηση είναι τέτοια που έκανε την Αίγυπτο να επιστρέψει στη δολαριακή χρηματαγορά για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια, αυξάνοντας τις πωλήσεις 10ετών ομολόγων ως το ποσό του 1 δισ δολ. και τις αντίστοιχες 30ετών ως 500 εκατ. δολ. Παράλληλα πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι η Αλβανία προετοιμάζει την πρώτη της διεθνή έκδοση ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η πώληση των ρωσικών ομολόγων σε δολάρια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φέτος στις αναδυόμενες αγορές. Προηγήθηκε το Νοέμβριο το Κατάρ με έκδοση ύψους 7 δισ δολ.
Bookmark and Share