Μπαίνουν ιδιώτες για να βάλουν τάξη στο κράτος.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Μπαίνουν ιδιώτες για να βάλουν τάξη στο κράτος..

Μετά από χρόνια ανεξέλεγκτης σπατάλης και καμίας επιτυχημένης προσπάθειας ελέγχου των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να «δώσει λόγο» στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος σε ιδιώτες, μήπως και «δει άσπρη μέρα».
Ο υπουργός... Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με πέντε εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες, στελέχη των οποίων θα εγκατασταθούν κυριολεκτικά στα υπουργεία, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τον έλεγχο των δαπανών και την υπόδειξη μέτρων που θα συμμαζεύουν τις δαπάνες.

«Η αύξηση των δαπανών δεν είναι βιώσιμη» ανέφερε χθες ο υπουργός και έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που προκαλούν “σοκ και δέος” για την εξέλιξή τους. Στην περίοδο 2005-2008, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 35%, όταν στην Ευρώπη των 27 αυξήθηκαν κατά 13%, στην ευρωζώνη κατά 12%, στην Γαλλία κατά 11%, στην Δανία κατά 10% και στην Γερμανία κατά 4%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο χρονικό διάστημα 2004-2009, οι δαπάνες σε μισθούς και αμοιβές αυξήθηκαν κατά 57%, οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία κατά 182%, οι δαπάνες για συντάξεις κατά 85,7%, οι επιχορηγήσεις σε φορείς κατά 83,3% και οι καταναλωτικές δαπάνες κατά 52,2%. Για τόκους και χρεολύσια, η αύξηση ήταν της τάξης του 71,5%. Μία αύξηση που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να μην μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ταυτόχρονα με την εκτόξευση των δαπανών, οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν ουσιαστικά καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το έλλειμμα.

Για την ανάταξη των δημόσιων εσόδων η κυβέρνηση προσανατολίζεται και εδώ στην αξιοποίηση των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, τα οποία θα συμβάλλουν στην αύξηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στόχος είναι φέτος να εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αν και από πολλούς θεωρείται ότι είναι αισιόδοξος.
Επίσης, θα δημιουργηθεί μία ειδική ομάδα (task force) που θα αναλάβει να κωδικοποιήσει και να υλοποιήσει με ταχύτατες διαδικασίες τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου, ενώ θα υπάρχει συνεχείς παρακολούθηση σε κάθε εφορία για να εντοπίζεται που επιτυγχάνονται οι στόχοι και που όχι. Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει και σε νέα καμπάνια με στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.

Να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά θα έχει συμμετοχή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που έχει καταρτίσει έκθεση στην οποία αναγράφονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση των αλλαγών με στόχο τον έλεγχο των δαπανών και την καλύτερη λειτουργία του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Bookmark and Share