Μουρμούρα -και πάλι- από τους Αγγλους.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Μουρμούρα -και πάλι- από τους Αγγλους..

Δεν φάνηκαν να πολυενθουσιάζονται με τον απόηχο της προχθεσινής συμφωνίας δανειοδότησης της Ελλάδας οι ναυαρχίδες του αγγλοσαξονικού οικονομικού Τύπου, σε αντίθεση με την ανακούφιση που εξέφρασαν οι πορτογαλικές εφημερίδες.

Η πιο αναγνώσιμη στήλη των «Financial Times»...«Lex Column», αφού καυτηριάζει τον παραμερισμό της συμφωνίας για μη διάσωση μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε. προς χάριν της σταθερότητας, τονίζει ότι θα είναι ευκολότερο για την Ελλάδα να βρει τα 35 δισ. ευρώ που χρειάζεται για φέτος. Εκτιμά ότι το επιτόκιο του 5%, με το οποίο η χώρα μας θα δανειστεί, θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.

Από την άλλη πλευρά όμως θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός εφιάλτης της χώρας μας συνεχίζεται και ότι τα μάτια όλων τώρα θα παραμείνουν καρφωμένα στις υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για αυστηρή λιτότητα και δραστική μείωση του ελλείμματός της.

Ο περιβόητος οικονομικός αναλυτής των «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μινχάου επέμεινε στην εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει κάποια στιγμή αργότερα, γιατί, όπως λέει, η δημοσιονομική προσαρμογή -μια από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία- που καλείται να εφαρμόσει είναι απίθανο να έλθει σε πέρας. Ο Μινχάου παρατηρεί ότι η συμφωνία δανειοδότησης της χώρας μας ήλθε πολύ αργά και μόνον αφότου οι αγορές και η Fitch πίεσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει κάτι ή να το βουλώσει.

Θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτήν που επιδίωκε η Γερμανία -για παροχή δανείου με τα επιτόκια των αγορών- παρ' ότι, όπως λέει, το επιτόκιο 5%, με το οποίο θα δανειστεί η χώρα μας, είναι πολύ υψηλό με δεδομένη την κατάστασή της. Παρ' όλα αυτά υποστηρίζει ότι η προχθεσινή συμφωνία προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στη χώρα μας.

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η Ελλάδα θα κατορθώσει να ξεπεράσει το υψηλό χρέος της και την κρίση ανταγωνιστικότητας χωρίς να εισέλθει σε φαύλο κύκλο: αποπληθωρισμό χρέους ή την απόλυτη κατάρρευση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Είναι αδύνατον να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση χωρίς να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της».

Αναδιάρθρωση χρέους

Από την πλευρά του ο Ιρβιν Στέλτζερ της «Wall Street Journal» τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μια πιθανότητα, συμπληρώνοντας ότι ένα δανειοδοτικό πακέτο 20-30 δισ. ευρώ από Ε.Ε. - ΔΝΤ θα αφήσει την Ελλάδα μ ένα δύσκολο στη διαχείρισή του βάρος. Τονίζει ακόμη ότι θα είναι δύσκολο για το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν το χρέος της.

Αντίθετα πάντως με τη μουρμούρα των παραπάνω αγγλόφωνων και κυρίως φίλιων προς τις δυνάμεις της αγοράς εφημερίδες, ο πορτογαλικός Τύπος επισημαίνει στο σύνολό του ότι η χώρα τους έχει συμφέρον να βοηθήσει την Ελλάδα.

Η «Diario Economico» υποστηρίζει ότι το να ζητά κανείς από την Πορτογαλία να δώσει χρήματα στην Ελλάδα ισοδυναμεί με το να ζητάει από τον ρακένδυτο να βοηθήσει τον γυμνό. Παρ' όλα αυτά, τονίζει ότι η χρηματοδότηση είναι η σωστή στάση, «η μόνη σωστή, γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

77 ευρώ ανά Πορτογάλο
Η «Diario de Noticias» εκτιμά ότι η συμβολή της χώρας στο δανειοδοτικό πακέτο της Ελλάδας θα είναι περίπου 775 εκατ. ευρώ, δηλαδή 77 ευρώ ανά Πορτογάλο. «Η κίνηση αυτή», γράφει, «είναι σημαντική όχι εξαιτίας του ύψους του ποσού της βοήθειας -που δεν είναι παρά μια σταγόνα στη μαύρη τρύπα των ελληνικών λογαριασμών-, αλλά επειδή θα φρενάρει τις ορέξεις των κερδοσκόπων, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό προκάλεσαν αύξηση του κόστους του χρέους των χωρών της Ν. Ευρώπης, στοιχηματίζοντας πάνω σε αυτόν που θα έπεφτε πρώτος».

Τέλος, η ιστοσελίδα World Socialist τονίζει ότι η προχθεσινή συμφωνία συνήφθη υπό την πίεση των δραματικών εξελίξεων στις αγορές ομολόγων και της υποβάθμισης της χώρας μας από τη Fitch, τις οποίες θεωρεί ανάλογες αυτών που διαδραματίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Υποστηρίζει ότι το επείγον σχέδιο δανειοδότησης δεν φέρει καμιά ανακούφιση στους εργαζόμενους και ότι ένα ανάλογο σχέδιο βοήθειας και προσαρμογής από Ε.Ε. - ΔΝΤ, που επιβλήθηκε στη Λετονία, οδήγησε σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 45%, των συντάξεων και οδήγησε σε ύφεση 10% και ανεργία πάνω από το 20%. *

Bookmark and Share