- Κ.κ. υπουργοί αφήστε τα πολλά λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις πριν να 'ναι αργά.Ξυπνήστε!
Ως επιλεγμένα προγράμματα και σχέδια έτοιμα για χρηματοδότηση θεωρούνται εκείνα που έχουν επιλεγεί από τις αρμόδιες αρχές (εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές ή ακόμη και από μεικτά σώματα ελεγκτών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της πολιτικής της Συνοχής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι με την έννοια της πολιτικής της Συνοχής η Ενωση εννοεί εκείνη τη στρατηγική που προωθεί και υποστηρίζει τη συνολική και σφαιρική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κρατών-μελών και των περιφερειών τους.
Τα τρία ταμεία
Η Κοινότητα συγχρηματοδοτεί από τον προϋπολογισμό των τριών ταμείων της -συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικό ταμείο- την πολιτική της Συνοχής με 347,41 δισ. ευρώ (σ.σ.: 35,7% του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2007-2013) που κατανέμονται μεταξύ των κοινοτικών χωρών.
Η Ελλάδα είχε πετύχει από αυτό το συνολικό ποσό να της δοθεί ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. 400 εκατ. ευρώ (ΕΣΠΑ, όπως ονομάζεται το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης). Σήμερα, οι χώρες-μέλη έχουν εγκρίνει κατά μέσο όρο περίπου τον τριπλάσιο αριθμό σχεδίων και προγραμμάτων (27%) από την Ελλάδα (11,9%).
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι η Κομισιόν συστήνει πως αν θέλει κανείς να εκτιμήσει τις επιδόσεις μιας χώρας σε αυτόν τον προγραμματισμό, να μην το κάνει συγκρίνοντάς τη με άλλες χώρες αλλά με τον μέσο κοινοτικό όρο που είναι, όπως αναφέρουμε, πιο πάνω, της τάξης του 27%.
Οι τομείς
Αυτά τα υπό σχεδιασμό και έγκριση σχέδια και προγράμματα καλύπτουν τομείς όπως οι μεταφορές (τρένα), έργα υποδομών, η ενέργεια, έργα για την προστασία του περιβάλλοντος, η διαρθρωτική αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάκαμψη περιοχών που βρίσκονται σε βιομηχανική παρακμή, η επιμόρφωση, η μετεκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση, όπως και η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας, η τεχνολογία και η έρευνα καθώς και η ψηφιακή οικονομία. Στόχος όλων αυτών των κοινοτικών συγχρηματοδοτήσεων δεν είναι απλώς η ανάπτυξη κάθε κοινοτικής χώρας αλλά και η υποβοήθησή της να βγει με επιτυχία από τη μεγάλη χρηματοοικονομική διεθνή κρίση.
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει και τη μεγαλύτερη από όλες τις κοινοτικές χώρες κρίση, δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει και να εγκρίνει παρά μόνο σχέδια και προγράμματα που αντιπροσωπεύουν μόλις 2 δισ. 428 εκατ. ευρώ, ενώ τα άλλα περίπου 19 δισεκατομμύρια που δικαιούται βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.