Για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ περιμένει συρρίκνωση 3,7% φέτος και 2,5% το 2011
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την οικονομική ανάπτυξη φέτος και του χρόνου προχώρησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια ανάκαμψη.
Η...οικονομία των 30 χωρών μελών του ΟΟΣΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% φέτος έναντι 1,9% που προέβλεπε ο Οργανισμός τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Συμπεριλαμβανομένων μη μελών όπως η Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει το 4,6% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2011, έναντι μέσου ετήσιου ρυθμού 3,7% κατά τη δεκαετία ως το 2006.
Οι προβλέψεις αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη διαφοροποίηση στην παγκόσμια οικονομία μετά την έξοδο της απ’την ύφεση πέρυσι. Αν και οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, τα υπερβολικά χρέη πιθανόν να απειλήσουν την ανάπτυξη των αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
«Ένας σημαντικός κίνδυνος συνδέεται με τις εξελίξεις στις αγορές κρατικού χρέους», γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan. Αλλού, ένα σενάριο «εκρηκτικής ανόδου και απότομης προσγείωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί, απαιτώντας μία πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική και νομισματική πειθαρχεία» σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κίνα και Ινδία, γράφει.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 3,2% το 2010 και του χρόνου έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 2,5%.
Η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% φέτος (έναντι 0,9%) και 1,8% του χρόνου και η Ιαπωνία 3% (αντί για 1,8%) και 2% το 2011.
Αυτοί οι ρυθμοί βέβαια είναι πολύ μικρότεροι σε σχέση με τις προβλέψεις για τις αναδυόμενες οικονομίες. Σύμφωνα με αυτές το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί πάνω από 11% φέτος, της Ινδίας 8,3% και της Βραζιλίας 6,5%.
Ελλάδα
Για την ελληνική οικονομία, ο ΟΟΣΑ περιμένει συρρίκνωση 3,7% φέτος και 2,5% το 2011.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 8,1% του ΑΕΠ το 2010, με περαιτέρω πτώση στο 7,1% του ΑΕΠ το 2011.
Όμως, ο οργανισμός τονίζει ότι το ρίσκο σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του αυτές είναι μεγάλο και εντοπίζεται κυρίως στο ενδεχόμενο ισχυρής κοινωνικής αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Μπορούν να διαχειριστούν τις ελληνικές ζημιές οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες
Ευρωζώνη
Η σχετική αδυναμία στην Ευρωζώνη θέτει τους αξιωματούχους στην περιοχή την ανάγκη βελτίωσης της μακροπρόθεσμης συνεργασίας τους μετά τη συμφωνία στις αρχές του μήνα για ένα πακέτο στήριξης 750 δις ευρώ προς τις υπερχρεωμένες χώρες, λέει ο ΟΟΣΑ.
Η ευρωπαϊκή προσπάθεια, που οργανώθηκε στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες στις 9 Μαϊου ήταν ανάλογη με αυτή που έγινε για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος των δυτικών χωρών τον Οκτώβριο του 2008.
«Το γεγονός ότι η δεύτερη σειρά μέτρων ελήφθη 18 μήνες μετά την πρώτη αποτελεί υπενθύμιση ότι η περίοδος της σημαντικής χρηματοοικονομικής αστάθειας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2007 δεν έχει ακόμα τελειώσει», αναφέρει ο Padoan. «Οι βραχυπρόθεσμες απαντήσεις έχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Περισσότερο απ’ όλα, η αύξηση των χρεών και η μετάδοση ηθικών θεμάτων θα μειώσουν το χώρο για αντίδραση των πολιτικών, εάν χρειαστεί, στο μέλλον».
Ο ΟΟΣΑ λέει ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται να αυξήσει την ελαστικότητα των μισθών και των τιμών, να αλλάξει τις επενδυτικές δομές και να εξετάσει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών.
Ο Οργανισμός καλεί την ΕΚΤ να διατηρήσει την ευνοϊκή νομισματική πολιτική αλλά και να παρέχει «ένα ξεκάθαρο χάρτη εξόδου απ’ την πολιτική των έκτακτων μέτρων».
Στη Γερμανία η ανάκαμψη παραμένει άθικτη και η ανάπτυξη θα «αυξηθεί σημαντικά» με τη βελτίωση του διεθνούς εμπορίου και την αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, σύμφωνα με την έκθεση. Η Γερμανία, εκτιμά ο ΟΟΣΑ θα αναπτυχθεί 1,9% φέτος και 2,1% το 2011.
Η Γαλλία θα αναπτυχθεί 1,7% και 2,1% του χρόνου ενώ η Βρετανία 1,3% και 2,5% αντίστοιχα.Ισοτιμία.
Post Top Ad
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
ΟΟΣΑ: Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία