Τα μέτρα πρέπει συμπληρωθούν με αναπτυξιακές παραμέτρους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Τα μέτρα πρέπει συμπληρωθούν με αναπτυξιακές παραμέτρους

Η KYBEPNHΣH, πιεζόμενη από την ανάγκη και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται η χώρα, υιοθετεί και προσπαθεί να εφαρμόσει μέτρα χωρίς τα οποία η οικονομική καταστροφή είναι άμεση και η αποδόμηση της ήδη προβληματικής κοινωνίας πλήρης. Τα μέτρα είναι πολλαπλά και αναφέρονται σε πολλούς...οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς της χώρας, η οποία μόνο οργανωμένο κράτος δεν θυμίζει. Το πακέτο των μέτρων έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί στην κυβέρνηση και ορίζεται από εκείνους τους Ευρωπαίους στους οποίους έχουμε απλώσει χέρι ζητιανιάς για να σωθούμε, επομένως η κυβέρνηση δεν έχει ευχέρεια να τα πάρει πίσω ανάλογα με τις κοινωνικές πιέσεις, όπως γίνεται συνήθως. Η επιτυχία των μέτρων είναι μονόδρομος για τη σωτηρία όλων μας και για να επιτύχουν χρειάζονται δύο τουλάχιστον προϋποθέσεις: Πρώτον να είναι πλήρη και όχι αποσπασματικά και δεύτερον να πειστεί ο λαός ότι είναι αναγκαία και δίκαια.

Τα εξαγγελθέντα μέχρι τώρα μέτρα δεν είναι πλήρη και αναπτυξιακά, αλλά μόνο πυροσβεστικά, δηλαδή μέτρα που αποβλέπουν στην ολιγόχρονη αναβολή της καταστροφής. Μπορεί να υποστηριχθεί, ότι στο σημείο που βρισκόμαστε, αυτά που γίνονται είναι απόλυτα αναγκαία και τα μόνα εφικτά, αφού η σημερινή κυβέρνηση επί εφτά μήνες δεν αποφάσιζε και δεν τολμούσε. Τώρα όμως που δεν τρομάζει την κυβέρνηση η 19η Μαΐου και τα 9 δισ. τουλάχιστον που έπρεπε να πληρωθούν εκείνη την ημερομηνία, πρέπει να ολοκληρώσει το πακέτο των μέτρων με την προσθήκη αναπτυξιακών παραμέτρων. Εχει μαλλιάσει η γλώσσα των λογικών ανθρώπων να λένε ότι αν δεν παραμείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δηλ. αν δεν μειωθεί το κόστος τους, ούτε το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί, ούτε η ανεργία θα μειωθεί, αλλά θα γίνουν ακριβώς τα αντίθετα, όπως άλλωστε γίνεται σήμερα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται να διαθέτει και τόλμη και ευθυκρισία, πρέπει να ξεκολλήσει από τα αναχρονιστικά μυαλά αρκετών υπουργών του την άποψη ότι η σωτηρία της χώρας θα γίνει με ευχολόγια και πολύπλοκες οικονομικές και κοινωνικές διαδικασίες. Τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να ξεφύγουμε από τις ανεδαφικές σκέψεις ότι θα έρθουν ξένοι επενδυτές να παράγουν και ότι θα σωθούμε με τις εξαγωγές μας!
Οι εξαγωγές είναι φυσικά καλές και επιθυμητές, αλλά πρώτα πρέπει να αξιοποιηθεί το υπάρχον δυναμικό για την ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή η προσοχή του κράτους και της κοινωνίας πρέπει να στραφεί στις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πολύ κοντά στη «ζήτηση» και μπορούν να βελτιώσουν με την παραγωγή τους τόσο το αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, όσο και το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, τον κίνδυνο του οποίου φοβάμαι ότι δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τώρα αμέσως πού θα βρεθούν τα λεφτά χωρίς παραγωγή για να πληρωθούν οι εισαγωγές των καταναλωτικών αγαθών και το απίστευτο χρέος, διότι αυτά που πιθανόν θα μας δώσει η Ε.Ε. είναι βραχυπρόθεσμα δάνεια αναχρηματοδότησης του χρέους, τα οποία μέσα σε τρία χρόνια πρέπει να έχουν επιστραφεί. ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν, αρκετά αμφίβολο αν και σε ποιο βαθμό θα αποδώσουν, δεν ικανοποιούν το περί δικαίου αίσθημα του λαού, ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος. Πέρα από τους τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του δημόσιου τομέα, οι οποίοι πρέπει να ανασκολοπιστούν, διότι είναι η μία αιτία του κακού, υπάρχουν και εκείνοι, οι πολλοί, που ζουν στο όριο της αντοχής και στους οποίους η κυβέρνηση λέει «βάλτε πλάτη».

Ωραία, αυτός ο λαός να βάλει πλάτη, αλλά γιατί δεν του απαντάει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην ερώτηση ποιοι έφαγαν τα λεφτά και αν εκείνοι θα πληρώσουν, πόσα και πώς;
Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε στην κυβέρνηση θα δηλώσουν άγνοια της ρεμούλας και της κλεψιάς των τελευταίων έστω 30 χρόνων, διότι τότε ο λαός θα κάνει άλλες χειρότερες σκέψεις. Αυτός ο περίεργος λαός είναι ικανός να πέσει και στη φωτιά, αν πιστεύει ότι ο απέναντί του είναι ειλικρινής, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον πολιτικό κόσμο και πέφτει το βάρος στις πλάτες του πρωθυπουργού να αποδείξει ότι αυτός είναι διαφορετικός.
Αν το οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου από τη χειρότερη κρίση της νεότερης ιστορίας μας δεν το αποδεχτεί ο λαός και αν η κυβέρνηση δεν έχει τον λαό δίπλα της, λύση δεν θα βρεθεί και το άμεσο μέλλον θα είναι δραματικό για όλους μας. Eξπρες.
Bookmark and Share