Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πατάξουν τη φοροδιαφυγή φαίνεται να έχουν επιδοθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται Έλληνες φορολογούμενοι που διαθέτουν κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και δεν...δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους ή τις υπεραξίες που εισπράττουν.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) υπό τον συντονισμό του γγ Δ.Σπινέλλη προχώρησε σε διασταυρώσεις δηλώσεων φορολογουμένων με κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστώσει εάν δηλώθηκαν στην Ελλάδα οι τόκοι ή οι υπεραξίες που έχουν εισπράξει.
Η ΓΓΠΣ αξιοποιώντας την Κοινοτική Οδηγία 2003/48/ΕΚ, αλλά και διακρατικές φορολογικές συμφωνίες που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα, συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές αρχές, αλλά και τη συνδρομή τραπεζών, στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διατηρούν από το 2004 καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.
Η Οδηγία 2003/48/ΕΚ αποσκοπεί στη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου, ωστόσο σε πλείστες περιπτώσεις η νομοθεσία καταστρατηγείται. Πιο απλά, ο Έλληνας που εισπράττει τόκους από το εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή ( στη χώρα που έχει τις καταθέσεις) και να φορολογείται για αυτούς στην Ελλάδα αυτοτελώς, με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.
Στην παρούσα φάση η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων επεξεργάζεται τα στοιχεία που έχει αντλήσει, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να παρασχεθούν και νέα φορολογικά δεδομένα από υπηρεσίες του εξωτερικού. Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ώστε να εντοπίσει τους φορολογουμένους που απέκρυψαν αυτά τα εισοδήματα. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας, το δε μέγεθος των δειγμάτων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά από ελεγκτές και επιθεωρητές.
Σημειώνεται πως με τον νέο φορολογικό νόμο καταθέσεις στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα, εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Σε περίπτωση δε που τα εισαχθέντα κεφάλαια τοποθετηθούν σε τίτλους δανείων του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διακρατούνται τουλάχιστον για δύο έτη ή τοποθετηθούν σε αμοιβαία κεφάλαια οποιασδήποτε μορφής ή διατεθούν μέσα σε δύο χρόνια από τον χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου ή χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιστρέφεται άτοκα το 50% του φόρου που έχει καταβληθεί.
Post Top Ad
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Home
Unlabelled
Στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν τώρα φορολογούμενοι με περιουσία στο εξωτερικό