18/5/1980, 30 χρόνια πίσω...
Μόλις δύο μήνες πριν κλείσει το 24ο έτος της ηλικίας του ο Ian Curtis, δίνει τέλος σε μια μικρή μεν αλλά πολυτάραχη ζωή του.
.........................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.........
Υπό την μουσική υπόκρουση του αγαπημένου.. του καλλιτέχνη, του Iggy Pop, κρεμάστηκε.
Οι λόγοι που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αίτια αυτής της πράξης ήταν οι κλασσικοί, δηλαδή ο αποτυχημένος γάμος του, ο εθισμός του στα ναρκωτικά, οι επιληπτικές κρίσεις του, ενώ ακόμα πολλοί έχουν αναφέρει μια "άρρωστη" προσωπικότητα που θέλησε μ' αυτό τον τρόπο να μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στην μουσική ιστορία.
Δεν είναι φυσικά δυνατόν, να γνωρίζει κανείς τα πραγματικά αίτια, αν και μάλλον θα πρέπει να ήταν μια συνάρτηση όλων των ανωτέρω. Σημασία έχει ότι τελικά ο Ian Curtis και οι Joy Division, παρά τα τρία μόλις χρόνια παρουσίας τους, έχουν μείνει πράγματι γραμμένοι στις σελίδες της σύγχρονης μουσικής ιστορίας με ανεξίτηλα γράμματα.
Η δημιουργία.
Η δημιουργία της μπάντας ήταν ξαφνική. Το 1976 o Ian Curtis, που ως τότε είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποια σχήματα, παρά ταύτα οι προσπάθειες του στέφθηκαν από αποτυχία, πήγε σε μια συναυλία των Sex Pistols που είχαν για support τους Buzzcocks που έκαναν το ντεμπούτο τους.
Στην ίδια συναυλία παρόντες ήταν και οι υπόλοιποι, που λίγο μετά θα ένωναν το ταλέντο αλλά και την μοίρα τους με τον πιο καταραμένο αλλά και χαρισματικό δημιουργό, για να συνθέσουν τους Joy Division. Ο λόγος για τους Τerry Mason, Bernard Sumner και Peter Hook. Οι τρεις τους ήδη είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν μια μπάντα. Η επαφή έγινε και ο Ian Curtis που ενδιαφερόταν πολύ και για την συγγραφή στίχων, αποφάσισε να ηγηθεί, ενώ καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη τους στην τοπική σκηνή του Manchester, είχε ο Pete Shelley των Buzzcocks, προσωπικός φίλος του Curtis.
Η ονομασία της μπάντας.
Από τα τέλη του 1976 που έγινε η δημιουργία και για έναν περίπου χρόνο, ως τον Ιανουάριο του 1978, οπότε και ήρθε το όνομα Joy Division, η μπάντα είχε άλλα δύο ονόματα. Κατ'αρχήν ως Stiff Kittens, ένα όνομα που δεν άρεσε σε κανέναν σχεδόν και δόθηκε από τον manager των Buzzcocks, λόγω του ότι ήδη είχαν κλειστεί κάποιες live εμφανίσεις σε χώρους του Manchester και η μπάντα κάπως θα έπρεπε να αναφέρεται. Με το τέλος αυτών των εμφανίσεων η ονομασία έγινε Warsaw, παίρνοντας το όνομα της, από το γνωστό "warszawa" του David Bowie.Όμως λίγο μετά ανακάλυψαν ότι υπήρχε ήδη ένα λονδρέζικο group με το όνομα Warsaw Pakt, και για να μην υπάρχει σύγχυση, ο Ian Curtis αποφάσισε να αλλαχθεί το όνομα για να πάρει τελικά την ονομασία που σημάδεψε την σύγχρονη μουσική ιστορία.
Tα βασικά μέλη.
Ian Curtis (1956 - 1980). Τα φωνητικά και οι στίχοι. Οι στίχοι ήταν αποτέλεσμα επηρεασμού από την παρακολούθηση της καριέρας του David Bowie και της συγγραφής του William Burroughs.
Βernard Sumner. O κιθαρίστας αλλά και τα synths της μπάντας την τελευταία περίοδο. Μετά το τέλος, συνέχισε ως κιθαρίστας στους New Order, ενώ δημιούργησε μαζί με άλλους τους Electronic.
Peter Hook. Ο μπασίστας και τα back φωνητικά. Συνέχισε ως μπασίστας και στους New Order, ενώ δημιούργησε τους Monaco.Stephen Morris. O drummer που εισχώρησε στην μπάντα, ένα χρόνο μετά την δημιουργία της. Συνέχισε ως drummer στους New Order όπου είχε θέση και στα synthesizers.
Βέβαια παρέλασαν κι άλλοι πολλοί για μικρές ή μεγάλες περιόδους από τους οποίους αξίζει να αναφερθούν, ο Terry Mason εκ των ιδρυτικών μελών, drummer και λίγο αργότερα manager για ένα μικρό διάστημα, ο Rob Gretton dj σε club του Manchester και βασικός manager, ο Martin Hannett παραγωγός τους και φυσικά ο Peter Saville ο υπεύθυνος των καταπληκτικών artwork που συνόδευε κάθε δουλειά τους.
Η μελαγχολική και "καταραμένη" προσωπικότητα.
Η μελαγχολική φιγούρα του Ian Curtis στις συναυλίες ήταν μοναδική.
Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει ως ότι καλύτερο έχει εμφανιστεί επί σκηνής, βασίζοντας αυτή τους την άποψη στην εμφανίζουσα "μάσκα" του Ian Curtis, μάσκα του στυλ "όλα πάνε καλά και είμαι χαρούμενος εδώ κοντά σας", με την μελαγχολία και την δραματική απόγνωση όμως, να γίνεται ακόμα περισσότερο ορατή, παρά την προσπάθεια προκάλυψης.
Ο παραγωγός των Joy Division, Martin Hannett έχει αποτυπώσει την ολοκληρωτική σκηνική παρουσία του με την φράση: "touched by the hand of god". Ωστόσο, δεν υπάρχει μάλλον καλύτερη απεικόνιση της δαιδαλώδους προσωπικότητας του μοναδικού Ian Curtis, από την παράθεση κάποιων ενδεικτικών στίχων του, που σε συνδυασμό με τις σκοτεινές ηλεκτρισμένες μελωδίες της μπάντας και εδικά του Bernand Sumner, όρισαν την απόλυτη απελπισία του καλλιτέχνη.
*Τα στοιχεία του mini-αφιερώματος είναι από το βιβλίο της Deborah Curtis, "Ian Curtis" και από το booklet του τετραπλού cd "Heart and soul" που κυκλοφόρησε το 1998, μια έκδοση-αφιέρωμα σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα απελπισίας και απόγνωσης σαν αυτό του Ian Curtis. Γιατί οι πραγματικοί καλλιτέχνες μάλλον δεν αντέχουν να ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο από διεφθαρμένες ψυχές και σκληρές καρδιές που αρνούνται να κάνουν δύο-τρία βήματα πέρα από τον μίζερο εαυτό τους. Για πολλούς από εμάς, αυτός είναι ο κυριότερος λόγος της αυτοκτονίας του.
Απόστολος Γρηγορόπουλος