Ενώ σφίγγει ο κλοιός της κρίσης στις επιχειρήσεις, - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ενώ σφίγγει ο κλοιός της κρίσης στις επιχειρήσεις,

αναζητούνται έσοδα…

Αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της οικονομίας που αποστερεί από το κράτος δεκάδες δισ. ευρώ από τα έσοδα βρίσκεται η κυβέρνηση, εξέλιξη που απειλεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία και τους στόχους που προβλέπει αυτή, με την τρόικα.
Χθες, το οικονομικό επιτελείο με τρεις αποφάσεις...του δίνει παρατάσεις σε όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, παρακρατεί μέχρι τον Σεπτέμβριο την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις στραγγαλίζοντάς τες περισσότερο εν μέσω κρίσης. Παράγοντες της αγοράς στέκονται στο γεγονός ότι εκατοντάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν την επιστροφή του ΦΠΑ για να αναπνεύσουν, ενώ άλλοι σχολιάζουν ότι οι πληρωμές των νοσοκομείων προς στους προμηθευτές τους γίνονται πλέον με χαρτιά, δηλαδή με ομόλογα και όχι με μετρητά.

Στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται πως, λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης καταστρατηγήσεων που έχουν παρατηρηθεί σε περιπτώσεις επιστροφής του ΦΠΑ χωρίς έλεγχο, η ισχύς των διατάξεων της ΠΟΛ.1016/1-3-2010 (ΦΕΚ 58Α /269Β) παρατείνεται μέχρι 30-9-2010. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του περασμένου Μαρτίου καλούσε τις φορολογικές αρχές της χώρας κατά παρέκκλιση υπουργικής απόφασης, που ισχύει από το 2004, να μην επιστρέφουν μέχρι τις 31.5.2010 τα οφειλόμενα ποσά στους πραγματικούς δικαιούχους χωρίς προηγούμενο προσωρινό ή τακτικό έλεγχο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση αυτή:

- Για τις αιτήσεις επιστροφής για τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί προσωρινός ή τακτικός έλεγχος μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης, η επιστροφή πραγματοποιείται. Αντίθετα, υποθέσεις επιστροφής χωρίς έλεγχο, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να έχει καταχωρηθεί η σχετική απόφαση περί επιστροφής, υποβάλλονται σε έλεγχο πριν από την πραγματοποίηση της επιστροφής.

- Οι διατάξεις που αφορούν την υποχρέωση διενέργειας τακτικού ελέγχου, είτε με βάση στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία, είτε με βάση στοιχεία που διαπιστώνονται κατά τον προσωρινό έλεγχο, συνεχίζουν να εφαρμόζονται.

- Για τους ανωτέρω ελέγχους, όσον αφορά αιτήσεις επιστροφής που αφορούν εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις, χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές που προκύπτουν από το σύστημα VIES, καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από το σύστημα ICIS, όσον αφορά τις εξαγωγές.

- Οι αρμόδιοι επιθεωρητές οφείλουν να ελέγχουν την εκτέλεση της απόφασης και σε περίπτωση διαπίστωσης παρεκκλίσεων να αναφέρουν σχετικά.

Ταυτόχρονα σε άλλη ανακοίνωση του υπουργείου παρατείνεται η προθεσμία ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να κάνουν χρήση της ρύθμισης περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που αδυνατούσαν μέχρι χθες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Η προθεσμία καταβολής έληγε χθες 31 Μαΐου 2010 και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας το αυξημένο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, των συλλόγων και των υπηρεσιών, παρέτεινε την προθεσμία εφαρμογής των διατάξεων αυτών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010.

Τέλος από σήμερα Τρίτη, 1η Ιουνίου αλλάζει ο τρόπος επιβολής προστίμων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, εφόσον κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία διαπιστωθούν παραβάσεις, τα ελεγκτικά όργανα συντάσσουν επί τόπου έκθεση ελέγχου και εκδίδουν απόφαση επιβολής προστίμου, τις οποίες επιδίδουν άμεσα στον υπόχρεο. Αν ο τελευταίος αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, διενεργείται θυροκόλληση στο κατάστημα και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

Οι παραβάσεις για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί άμεσα έκθεση ελέγχου και απόφαση επιβολής προστίμου αφορούν κατά κύριο λόγο σε μη επίδειξη των πρόσθετων βιβλίων, μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία, μη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μη έκδοση τιμολογίου ή δελτίου αποστολής ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής, μη έκδοση φορτωτικής ή δελτίου κίνησης.

Η διοικητική επίλυση της διαφοράς στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται αν καταβληθεί εφάπαξ το 50% του επιβαλλόμενου προστίμου. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Απριλίου ισχύει ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής, βεβαιώνεται το 25% του οφειλόμενου ποσού προστίμου και όχι το 10%, που βεβαιωνόταν με το καθεστώς πριν από το νόμο 3842/2010.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2010 η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών στοιχείων πώλησης ή διακίνησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών.

Με τα μέτρα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας και τον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παράβασης και επιβολής κυρώσεων, που έχει αναγνωριστεί ως ένας καθοριστικός παράγοντας διευκόλυνσης και επέκτασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.
Bookmark and Share