Σλοβακία: Κατά του ελληνικού δανείου η νέα κυβέρνηση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Σλοβακία: Κατά του ελληνικού δανείου η νέα κυβέρνηση

Το σλοβακικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης, όπως και εκείνο της προστασίας του ευρώ, προκαλούν...έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Σλοβακία, ανάμεσα στην, πιθανόν, απερχόμενη κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, και τα τέσσερα δεξιά-αστικά κόμματα που έχουν ήδη συμφωνήσει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Στον προεκλογικό αγώνα για τις πρόσφατες σλοβακικές βουλευτικές εκλογές του προπερασμένου Σαββάτου, τα τέσσερα αυτά κόμματα αποδοκίμαζαν έντονα τη συνεισφορά της Σλοβακίας στο Μηχανισμό Στήριξης, συνεχίζοντας τη στάση τους αυτή και μετεκλογικά και επιδιώκοντας μια αναθεώρηση της συμμετοχής της Μπρατισλάβας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπράνο Οντρους κατήγγειλε την απόρριψη από τα πιθανολογούμενα ως μελλοντικά συγκυβερνώντα, τέσσερα κόμματα ("Σλοβακική Δημοκρατική Χριστιανική Ενωση", "Ελευθερία και Αλληλεγγύη", "Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα", "Γέφυρα"), της πρότασης του πρωθυπουργού Φίτσο, την περασμένη Παρασκευή, για συζήτηση του θέματος του δανείου προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Σλοβακία θα πρέπει να ανακοινώσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή τη σλοβακική θέση στις Βρυξέλλες, τόνισε πως τα κόμματα αυτά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και τη σλοβακική κοινή γνώμη, καθώς με την ανεύθυνη, όπως σημείωσε, στάση τους, μπορεί να τορπιλίσουν τη συμφωνία-πλαίσιο και να αποδυναμώσουν το ευρώ.

Σε δηλώσεις της η προαλειφόμενη ως πρωθυπουργός του τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, Ιβέτα Ραντιτσόβα, της Δημοκρατικής Χριστιανικής Ενωσης, τόνιζε πως η Σλοβακία έχει υποστεί και τις συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών και θα χρειαζόταν να δανειστεί η ίδια για να να συμβάλει στο ελληνικό πακέτο, κάτι που θα διεύρυνε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Η κ. Ραντιτσόβα, σχολιάζοντας προφανώς κριτική από το εξωτερικό απέναντι στην πιθανολογούμενη μελλοντική κυβέρνησή της για τη στάση των κομμάτων της στο θέμα του Μηχανισμού Στήριξης, αποποιούνταν οποιαδήποτε δικαιοδοσία, τονίζοντας πως τη δικαιοδοσία έχει η απερχόμενη κυβέρνηση για να λάβει την απόφαση που θα πρέπει να εγκριθεί κατόπιν από τη Βουλή.

Η πιθανολογούμενη μελλοντική πρωθυπουργός, έχει χαρακτηρίσει ως "επικίνδυνη και χειρότερη δυνατή λύση" το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας πως την άποψή της αυτή θα στηρίξει μελλοντικά και στις Βρυξέλλες. Το γεγονός αυτό οδηγεί, κατά τους παρατηρητές, στο συμπέρασμα, ότι η ίδια θα προσπαθήσει να αποσπάσει ευνοϊκότερους όρους για τη χώρα της, κάτι όμως μάλλον αδύνατο, αφού αυτό θα ανέτρεπε τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Αδιανόητο θεωρεί το ενδεχόμενο να περάσει ένα σλοβακικό "βέτο" στις Βρυξέλλες, ο πρέσβης της Σλοβακίας στα Ηνωμένα Εθνη, Κάλμαν Πέτετς, σημειώνοντας πως δεν έχει σχηματιστεί ακόμη η νέα σλοβακική κυβέρνηση και πως πρόκειται για δηλώσεις-απόηχους του προεκλογικού αγώνα.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος του προσκείμενου στην ουγγρική μειονότητα στη Σλοβακία, κόμματος "Γέφυρα" (που θα είναι εταίρος στη μελλοντική κυβέρνηση), Γκάμπορ Γκαλ, επισήμανε πως, λόγω των διαφωνιών των τεσσάρων κομμάτων του συνασπισμού, το θέμα της σλοβακικής συνεισφοράς στο Μηχανισμό Στήριξης για την Ελλάδα, αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης της συμφωνίας κυβερνητικής τους συνεργασίας.

Τη στάση των πιθανολογούμενων μελλοντικών κυβερνητικών εταίρων στη Σλοβακία, επέκρινε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρένφελντ, ζητώντας από την Μπρατισλάβα να ενεργήσει υπεύθυνα και να υπάρξει από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα Βουλή η έγκριση της σλοβακικής συμμετοχής στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και στη στήριξη του ευρώ.

Από την πλευρά του, και απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς προς τη μελλοντική κυβέρνηση στην Μπρατισλάβα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, είχε τονίσει, την περασμένη εβδομάδα, την υποχρέωση όλων των κρατών της Ευρωζώνης να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας, σημειώνοντας πως "αλληλεγγύη και ευθύνη είναι αλληλένδετες έννοιες".
Bookmark and Share