Κ.Σημίτης: "Τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας εξυπηρετούν συμφέροντα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κ.Σημίτης: "Τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας εξυπηρετούν συμφέροντα"

Λάθος χαρακτηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την άποψη ότι σε περίπτωση μεγάλων δυσκολιών η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από την ΟΝΕ και να υποτιμήσει τη...δραχμή, αποδίδοντας μάλιστα τέτοιου είδους σενάρια σε εξυπηρέτηση συμφερόντων. "Οι κατά καιρούς διακινούμενες 'πληροφορίες' ότι χρεοκοπούμε και βγαίνουμε από την Ευρωζώνη εξυπηρετούν ετερόκλητα συμφέροντα και σκοπιμότητες και αντιστρατεύονται στις προσπάθειες της χώρας για σταθερότητα και ανάπτυξη", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης, με άρθρο του στο σημερινό 'Έθνος της Κυριακής'.
Αντίθετα, ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την οποία εμφανίζεται αισιόδοξος, προτείνει τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών και την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος, με τις αναπροσαρμογές του σε μία δικαιότερη κατεύθυνση για τις ασθενέστερες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, όπου και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν. "Έχουμε και σε άλλες εποχές πετύχει να ξεπεράσουμε κρίσιμες καταστάσεις", θυμίζει ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως "η έξοδος από την κρίση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη δική μας δουλειά" και πως δεν πρόκειται να προκύψει χωρίς επίμονη και συνεχή προσπάθεια. Εκφράζει ωστόσο την βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Στο άρθρο του ο κ.Σημίτης εκτιμά ότι η οικονομική κρίση απέδειξε ότι η λειτουργία της ΟΝΕ με βάση τους συμφωνημένους κανόνες δεν είναι αρκετή για να περιορίσει τους κινδύνους και να αποτρέψει αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και στις οικονομίες των χωρών-μελών της, τονίζοντας την ανάγκη προόδου στην κατεύθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.
"Οι προσπάθειες όλων των χωρών, είτε σε εθνικό, είτε σε υπερεθνικό επίπεδο, δεν πρόκειται να αποδώσουν αποτελέσματα, αν ο τρόπος λειτουργίας της ΟΝΕ βασίζεται σε μακρόσυρτες και πολύπλοκες συνεννοήσεις της διακυβερνητικής συνεργασίας. Χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο οικονομικής πολιτικής", σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι "χωρίς πρόοδο προς την οικονομική και πολιτική ενοποίηση, η ΟΝΕ δε θα διαθέτει ιδέες και μέσα για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες εξελίξεις, να έχει λόγο στον διεθνή διάλογο και να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της επιθυμητής τάξης πραγμάτων".
Προσθέτει τέλος ότι χρειάζεται να λειτουργούν και 'μηχανισμοί αλληλεγγύης ή έστω διαχείρισης κρίσεων', προκειμένου να μην καλούνται να πληρώνουν μόνο λίγοι τις αδυναμίες του συστήματος.
Bookmark and Share