Τα βήματα ενόψει του επόμενου ελέγχου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Τα βήματα ενόψει του επόμενου ελέγχου

Σε τρία μέτωπα στρέφει το οικονομικό επιτελείο την προσοχή του, μετά την προσωρινή αναχώρηση των ελεγκτών της τρόικας από την Αθήνα.

Το πρώτο...– και αυτό στο οποίο έχει ήδη αρχίσει να κλιμακώνει τις προσπάθειές του το υπουργείο Οικονομικών – αφορά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την θέσπιση των δημοσιονομικών κανόνων, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Το τρίτο αφορά στην ανάπτυξη, που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα κινηθεί καλύτερα από ότι προβλέπεται, επηρεάζοντας θετικά τόσο το ύψος των εσόδων, όσο και αυτό του ελλείμματος και του χρέους.

Στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα ρίξουν και το «όπλο» των πιστωτικών καρτών, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τους καταστηματάρχες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που «κρύβουν» το τζίρο τους και «κλέβουν» ή δεν αποδίδουν εγκαίρως στο Δημόσιο το ΦΠΑ που εισπράττουν από τους καταναλωτές.

Πρόκειται για του νέου τύπου διασταυρώσεις στοιχείων, που έχει εισαχθεί με το νέο φορολογικό καθεστώς. Βάσει αυτού, οι τράπεζες, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, τα υπουργεία και οι ΟΤΑ, είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο και πληροφορία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος.

Ετσι, η ΓΓΠΣ αξιοποιώντας αυτήν την ρύθμιση έχει ήδη ξεκινήσει να διενεργεί διασταυρώσεις σε εισοδήματα, αμοιβές, δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό και μέσω των στοιχείων που παρέχουν οι τράπεζες, η ΓΓΠΣ ερευνά σύμφωνα με πληροφορίες τις πωλήσεις που έχουν γίνει από εμπόρους με την χρήση πιστωτικών καρτών. Όταν συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τότε θα ξεκινήσουν και οι διασταυρώσεις με τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος, για να εντοπιστούν οι παραβάτες. Το επόμενο βήμα, αφορά στην κλήση των παραβατών από τις εφορίες τους, οι οποίες θα τους ζητούν να εμφανιστούν εντός 10 ημερών για να πληρώσουν τις διαφορές και να επωφεληθούν από την μείωση του προστίμου κατά 50%. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος της τάξης του 2% - 2,5%.

Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι είναι έτοιμο να βάλει και τα πρώτα «λουκέτα». Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε σχετικά τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ την περασμένη Παρασκευή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις επόμενες μέρες ενδεχομένως να δούμε να κλείνουν για φορολογικές παραβάσεις περί τις 25 επιχειρήσεις εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων.

Στις επόμενες μέρες, όμως, το υπουργείο θα πρέπει να καταθέσει και το νομοσχέδιο με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Πρόκειται για τους κανόνες βάσει των οποίων δεν θα μπορεί να εκτροχιάζεται το έλλειμμα, καθώς μόλις παρατηρείται κάποια απόκλιση θα λαμβάνονται μέτρα για την επαναφορά των μεγεθών στην τροχιά των στόχων.

Η κίνηση αυτή έχει να κάνει κυρίως με το σκέλος των δαπανών. Μπορεί οι ελεγκτές της τρόικας να έφυγαν από την Αθήνα εκφράζοντας την αισιοδοξία τους ότι όλα βαίνουν καλώς με την εκτέλεση του προγράμματος, όμως η κυβέρνηση πρέπει να δείξει χειροπιαστά αποτελέσματα στα τέλη Ιουλίου που θα επανέλθουν για την κατάρτιση της πρώτης επίσημης έκθεσης προόδου, τόσο στο σκέλος των εσόδων (φοροδιαφυγή), όσο και σε αυτό των δαπανών (δημοσιονομικοί κανόνες).
Bookmark and Share