«Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να στηρίξει το ευρώ και θα το κάνει». Άλλωστε το 40% περίπου των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Μόσχας είναι σε ευρώ.
Το μήνυμα αυτό ήρθε χθες από το Ροστόφ, την 25η συνάντηση Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, αλλά...δεν ήταν αυτό που επανέφερε πάνω από το 1,22 την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, μετά την μεγαλύτερη διολίσθηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας τα τελευταία 4 χρόνια.
Η μικρή ανάκαμψη του ευρώ τροφοδοτήθηκε από τα νεότερα στοιχεία της γερμανικής οικονομίας η οποία με την βοήθεια του φθηνότερου ευρώ αυξάνει εκ νέου τις εξαγωγές της, ενώ παράλληλα η διολίσθηση του ευρωνομίσματος ενισχύει σε επιθυμητά επίπεδα τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις του κ. Μεντβέντεφ πάντως από το Ροστόφ της Ρωσίας για το ευρώ έρχονται να ενισχύσουν το κλίμα που δημιούργησαν οι ανάλογες δηλώσεις των αξιωματούχων της Κίνας που επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους σε ευρώ, διαψεύδοντας δημοσίευμα των FT σύμφωνα με το οποίο είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν σταδιακά από το ευρωνόμισμα.
Όπως παρατηρούν όμως οικονομικοί αναλυτές, για να αλλάξει η στάση των κινέζων απέναντι στο ευρώ δεν χρειάζεται να αρχίσουν να πουλάνε ευρώ, θα αρκούσε να σταματήσουν να αγοράζουν ή και μόνο να αφήσουν ακουσθεί ότι θα περιορίσουν τις αγορές τους σε ευρωνόμισμα.
Από τις ΗΠΑ πάντως φαίνεται ότι οι προβλέψεις τους για το ευρώ είναι τέτοιες που περιορίζουν τις πιθανότητες να αυξήσουν όπως θα ήθελαν σταδιακά τα αμερικάνικα επιτόκια. Κι αυτό γιατί μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ που με την σειρά του θα προκαλούσε ανάσχεση της ενίσχυσης των αμερικανικών εξαγωγών.
Στην ΕΚΤ αφήνουν να διαφανεί ότι αναβάλλεται τουλάχιστον για τις αρχές του 2011 το ενδεχόμενο επανεξέτασης (αυξητικά) του ύψους του βασικού επιτοκίου του ευρώ καθώς η κρίση του χρέους και η χρηματοπιστωτική ασφυξία εξακολουθούν να κυριαρχούν στην οικονομία της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως «το ευρώ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει με όλα του τα μέλη, μεγάλα και μικρά, ισχυρά και αδύναμα…» όπως υποστήριξε ο ένας εκ των δύο διεκδικητών της θέσης του κ. Τρισέ, ο ιταλός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.
Για την Ελλάδα η διολίσθηση του ευρώ μέσα στην καταιγίδα της δημοσιονομικής κρίσης φαίνεται να δίνει μια μικρή ανακούφιση στον τομέα του τουρισμού που μένει όμως να καταγραφεί και σε πραγματικά νούμερα τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα όμως επεκτείνει την «ζημιά» μέσα από την ανατίμηση των καυσίμων και των εισαγόμενων πρώτων υλών.πηγή capital.
Post Top Ad
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Τα "καλά" νέα της διολίσθησης του ευρώ