Δικαστική συνδρομή για κατάθεση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Δικαστική συνδρομή για κατάθεση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

Την εξέταση με δικαστική συνδρομή του Μιχάλη Χριστοφοράκου θα ζητήσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Θα κληθούν επίσης να καταθέσουν ως ύποπτοι οι...βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, ακόμη κι αν χρειαστεί να προσαχθούν βιαίως.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εξετάσθηκε σήμερα από την εξεταστική επιτροπή, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, κατατέθηκαν στη Βουλή προς διερεύνηση άλλοι έξι φάκελοι με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα.

Εξεταζόμενος ο κ. Πολύδωρας από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα χαρακτήρισε την πέμπτη τροποποιητική συμφωνία του συστήματος ασφαλείας C4I που έδινε τη δυνατότητα παραλαβής των υποσυστημάτων χωριστά ως απαραίτητη και ό,τι το πλέον ενδεδειγμένο για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, αφού πέρα από τις σημαντικές απομειώσεις του τιμήματος, εξασφάλιζε την παραμονή του ΤΕΤΡΑ μετά από μία δεκαετία.

Πέραν αυτού, σημείωσε ήταν η πλέον ενδεδειγμένη λύση, γιατί η SAIC είχε κάνει ήδη αίτηση για προσφυγή στη διαιτησία που την απέσυρε όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη νέα τροποποιητική.
Σημείωσε μάλιστα ότι η δική του σύμβαση μετά από τη θετική άποψη τεχνικών συμβούλων, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ήταν η νομιμοποιητική βάση για την μερική καταγγελία της σύμβασης που έκανε η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Σημείωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν είχε επαφές με τη Siemens - μάλιστα είχε αποπέμψει τον κ. Δενδρινό - αφού τις όποιες συνεννοήσεις τις έκανε με την ανάδοχο SAIC.

Σε ερώτηση παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, αλλά, αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί, όπως είπε, στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης, κρίνοντας ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής.

Απαντώντας στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη παραδέχθηκε τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνταν από τους Αμερικανούς, ενώ ο αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις παρενέβη πολύ ενεργά κατά την σύναψη της πέμπτης τροποποιητικής.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας σχολίασε ότι ο πρώην υπουργός μίλησε για σημαντικά ωφελήματα από την τροποποίηση.
Ο ίδιος κατέθεσε δύο προτάσεις στην επιτροπή.
Σύμφωνα με την πρώτη να απευθυνθεί η εξεταστική επιτροπή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών με διάβημα προς τις αντίστοιχες αρχές της Γερμανίας «για να πάψει η κοροϊδία της Siemens και να υποχρεωθεί να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία για πρόσωπα που διεφθάρησαν από τη γερμανική επιχείρηση».

Σύμφωνα με τη δεύτερη πρόταση μέσω του πρέσβη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του εκπροσώπου στη Διαρκή Επιτροπή Αντιπροσώπων να τεθεί θέμα για τη μέχρι σήμερα στάση της επιτροπής απέναντι στο σκάνδαλο Siemens που νόθευσε τον υγιή ανταγωνισμό και παραβίασε συγκεκριμένες διατάξεις των βασικών συνθηκών.

Εντωμεταξύ ο κ. Βαλυράκης γνωστοποίησε την κατάθεση στην επιτροπή έξι νέων φακέλων με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα που ελέγχονται ως ύποπτοι για διακίνηση μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens.Αν και δεν γνώριζε ποσά και αριθμό λογαριασμών, ο κ. Βαλυράκης κατηγόρησε τον ειδικό ανακριτή Νικόλαο Ζαγοριανό γιατί απέστειλε 1200 διαβιβαστικά δικαστικής συνδρομής στην μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αντί να ορίσει ο ίδιος μεταφραστή και να τον ορκίσει.

Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είπε ο κ. Βαλυράκης, είναι να έχουν χαθεί οι 1196 σελίδες «από τη λεηλατημένη δικογραφία, αλλά σίγουρα θα βρεθούν ακόμη και στα ξενόγλωσσα πρωτότυπα.
Εξάλλου έγινε γνωστό ότι μόλις σήμερα συνετάγη η επιστολή που θα σταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ και στην Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος προκειμένου να ελεγχθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπουργών που ενεπλάκησαν με τις συμβάσεις με τη Siemens κατά την τελευταία εικοσαετία.

Αύριο στην επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ μετά το μεσημέρι θα προσέλθει να ενημερώσει την επιτροπή ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης για τα στοιχεία που βρήκε στην πρόσφατη έρευνά του στα γραφεία της Siemens.
Τέλος ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο της εξεταστικής, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις- αιτήματα που είχε καταθέσει και ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης, από την ικανοποίηση των οποίων εξαρτάται η παραμονή του βουλευτού στην εξεταστική.

Ζητεί την κλήση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την παροχή των στοιχείων από τις έρευνες του ΣΔΟΕ καθώς και του σκληρού δίσκου και του φακέλου της ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου.πηγή απε.
Bookmark and Share