Aπό τις δύο πιο πρόσφατες εξελίξεις στα οικονομικά της Ελλάδας- την υποβάθμιση σε junk από τη Μoody΄s και το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις- οι αγορές αντέδρασαν περισσότερο στην πρώτη. Ομως η δεύτερη εξέλιξη έχει μεγαλύτερη σημασία, γράφουν στο χθεσινό κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»...
Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα...δεν αποτελεί έκπληξη ότι η τετραπλή υποβάθμιση τάραξε τις αγορές.
Η κίνηση αυτή βγάζει την Ελλάδα από τους δείκτες ομολόγων ανεπτυγμένων χωρών αναγκάζοντας πολλούς διαχειριστές να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους (από ελληνικά ομόλογα). Αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση της Μoody΄s ήταν η σωστή, καθώς οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλύτερες σήμερα από όσο ήταν πριν από μερικούς μήνες. Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. προσφέρει στην Ελλάδα την ευκαιρία να προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο τα οικονομικά της και τα στοιχεία πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι η Αθήνα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους, συνεχίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δεν έχει μεγάλη σημασία σήμερα αφού η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση από τις αγορές τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ΕΚΤ δεν αφήνει πλέον η πολιτική της να καθορίζεται από τις αξιολογήσεις των οίκων, οπότε οι τράπεζες είναι πιθανότερο να κρατήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα αντί να τα ρίξουν στην αγορά όπου ήδη οι αγοραστές είναι είδος προς εξαφάνιση.
Ρευστότητα
Οι Κινέζοι από την πλευρά τους, γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», έχουν μεγάλη ρευστότητα και ήδη από τον Ιανουάριο σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υστερα από πέντε μήνες συνεχών πιέσεων εξάλλου μπορούν να επενδύσουν σε αρκετούς τομείς στην Ελλάδα και σε καλές τιμές. Η Κίνα φαίνεται να προτιμά επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα ή σε υποδομές αλλά ακόμη και έτσι οι Ελληνες δεν είναι ανόητοι να πουν όχι.
Οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.
Ισως να τονώσει μάλιστα την ανάπτυξη και να κάνει πιο ελαφρύ το βάρος από το δημόσιο χρέος, συνεχίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει κινεζική χρηματοδότηση, ίσως μάλιστα να μπορέσει να αποπληρώσει γρηγορότερα τις υποχρεώσεις της.
Τα κινεζικά χρήματα δεν θα σώσουν την Ελλάδα. Αλλά αποτελούν εργαλείο που βοηθά να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Τον Ιανουάριο οι φήμες ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονταν για επενδύσεις θεωρήθηκαν επιζήμιες επειδή έδειχναν ότι η Αθήνα ήταν απελπισμένη- το ίδιο έγινε αρχικά και με τη βοήθεια του ΔΝΤ.
Σήμερα όμως είναι ξεκάθαρο ότι το να έχει κανείς υποστηρικτές με βαθιές τσέπες, θα πρέπει να αποτελεί πηγή ηρεμίας και όχι πανικού.."
Post Top Ad
Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
Financial Times: «Υποστηρικτής με βαθιά τσέπη η Κίνα για την Ελλάδα»