Ζωτικής σημασίας η απογραφή πληθυσμού του 2011 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ζωτικής σημασίας η απογραφή πληθυσμού του 2011

Απέχουμε μόλις 8 μήνες από την ημερομηνία διεξαγωγής της νέας απογραφής πληθυσμού, απογραφής που διεξάγεται κάθε 10 χρόνια.
Άρθρο του κ.Μανόλη Γ. Δρεττάκη,
πρώην αντιπροέδρου της Βουλής,καθηγητή της ΑΣΟΕΕ


Την απογραφή αυτή θα διενεργήσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑ, πρώην ΕΣΥΕ, η οποία είχε διενεργήσει με επιτυχία και όλες τις προηγούμενες).
Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των ετών που έχουν μεσολαβήσει από την απογραφή του 2001 συνεχίστηκε η είσοδος μεταναστών στη χώρα μας.

Η...Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Eurostat, υπολογίζει ότι κάθε χρόνο υπάρχει καθαρή εισροή μεταναστών της τάξης των 35.000-40.000. Τα προηγούμενα χρόνια νομιμοποιήθηκαν αρκετοί από αυτούς που δεν είχαν άδεια παραμονής, όχι όμως όλοι, ενώ σήμερα έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί οι άδειες παραμονής πολλών. Στην απογραφή, όμως, του 2011 πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να απογραφούν όλοι οι μετανάστες ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι άδεια παραμονής, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιος είναι ο αριθμός τους και, επομένως, ποιος ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας.
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην απογραφή του 2011 και εκείνη του 2001 είναι ότι στο διάστημα της τρέχουσας δεκαετίας έχουν γεννηθεί στη χώρα μας από αλλοδαπές μητέρες πάνω από 150.000 παιδιά και, επιπλέον, έχουν έρθει και παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στις χώρες προέλευσής τους. Είναι επίσης γνωστό ότι σήμερα πολλά από τα παιδιά αυτά (αλλά, δυστυχώς, όχι όλα) φοιτούν κυρίως στα Δημοτικά σχολεία, αλλά και στα Γυμνάσια και στα Λύκεια καθώς και στα τεχνικά και επαγγελματικά Λύκεια. Είναι, κατά συνέπεια, αναγκαίο να υπάρξει μια όσο γίνεται πιο ακριβής καταγραφή της οικογενειακής κατάστασης (ιδιαίτερα τόπος γέννησης, υπηκοότητα και αν και σε ποια σχολεία πηγαίνουν τα παιδιά) όλων των μεταναστών, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητά τους θα μείνει και θα σταδιοδρομήσει στη χώρα μας, γεγονός το οποίο απαιτεί να υπάρξει ένας σωστός προγραμματισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία πολιτών δεύτερης κατηγορίας.
Εξίσου σημαντικά είναι και τα στοιχεία για την κατά τομείς και κλάδους απασχόληση των μεταναστών, προκειμένου να γίνει γνωστή η έκταση στην οποία οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά εξαρτώνται από την προσφορά εργασίας των μεταναστών. Οι σχετικές πληροφορίες θα είναι πολύτιμες για τον όποιο προγραμματισμό γίνεται ή θα γίνει στο μέλλον για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Ταυτόχρονα θα είναι και ένας έλεγχος της ακρίβειας της δειγματοληπτικής έρευνας της αγοράς εργασίας που διενεργεί τακτικά η ΕΛΣΤΑ.
Στην έρευνα αγοράς εργασίας της ΕΛΣΤΑ ζητούνται και στοιχεία και για το οικογενειακό εισόδημα. Η απογραφή του 2011 είναι μια ευκαιρία να υπάρξουν δεδομένα για το κρίσιμο αυτό θέμα σε επίπεδο πλέον πληθυσμού. Το απόρρητο της απογραφής καθιστά τη συλλογή στοιχείων για το εισόδημα σχετικά ευκολότερη. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μια ακριβή εικόνα της έκτασης της φτώχειας των κατοίκων στη χώρα μας κατά υπηκοότητα, καθώς και της μεγάλης ανισοκατανομής του εισοδήματος τόσο στο σύνολο της χώρας όσο και κατά περιφέρειες και νομούς. Τα δεδομένα αυτά θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και θα βοηθήσουν την αποτελεσματικότερη βοήθεια του κράτους προς τους πραγματικά μη προνομιούχους κατοίκους της χώρας, Ελληνες ή αλλοδαπούς.
Παρά τη μεγάλη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων, που γεννήθηκαν και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των δήμων και κοινοτήτων, έχει φύγει από τη χώρα και είτε εργάζεται μόνιμα ή προσωρινά είτε φοιτά σε ΑΕΙ σε χώρες της Ευρώπης ή άλλων ηπείρων. Η απογραφή του 2011 θα πρέπει να δώσει μια ακριβή εικόνα και των Ελλήνων αυτών και του χρόνου που έφυγαν από την Ελλάδα, δεδομένου ότι τα σχετικά στοιχεία θα έχουν πολλαπλή χρησιμότητα (π.χ. πόσοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια).
Ενα στοιχείο το οποίο έχει μεγάλη σημασία, λόγω της πολυπολιτισμικής πλέον διάρθρωσης του πληθυσμού της χώρας, είναι το θρήσκευμα. Στο επιχείρημα ότι αυτό αποτελεί προσωπικό δεδομένο, η απάντηση είναι ότι, όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία της απογραφής είναι απόρρητα και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σ' αυτά. Η καταγραφή του θρησκεύματος των απογραφομένων σε κάθε νομό της χώρας είναι αναγκαία τόσο για τους γενικούς λόγους της απογραφής του πληθυσμού (το στοιχείο αυτό ζητείται σε απογραφές άλλων χωρών) όσο, και κυρίως, για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να βρεθούν χώροι στους οποίους θα μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Για να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τα θέματα που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει τα αναγκαία ερωτήματα να περιληφθούν στο ερωτηματολόγιο της απογραφής. Στην περίπτωση που δεν περιλαμβάνονται ερωτήσεις για ορισμένα από αυτά, στο ερωτηματολόγιο που έχει ήδη καταρτιστεί θα ήταν καλό να συμπεριληφθούν. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα πρέπει να δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατόν σε μια πιλοτική εφαρμογή ώστε να διαπιστωθούν και να διορθωθούν οι όποιες αδυναμίες του.
Προκειμένου να πετύχει τους στόχους της η απογραφή του 2011 είναι ανάγκη -όπως γίνεται σε χώρες στις οποίες θα γίνουν φέτος απογραφές- να διατεθούν τώρα οι αναγκαίες πιστώσεις για μια έγκαιρη και ευρεία ενημέρωση των κατοίκων της χώρας για τη σημασία της τόσο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και από τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μετανάστες.
Η επεξεργασία των ερωτηματολογίων που θα συγκεντρωθούν πρέπει να είναι καθολική (δηλαδή όχι δειγματοληπτική) προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα του πληθυσμού της χώρας, συγκρίσιμη με τις αμέσως προηγούμενες απογραφές στις οποίες είχε γίνει το ίδιο.
Κλείνοντας το άρθρο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν γνωστά τα βασικά αποτελέσματα της απογραφής το συντομότερο δυνατόν (π.χ. για την κατανομή των πόρων του κρατικού προϋπολογισμού στους νέους δήμους του «Καλλικράτη» με βάση τον σημερινό μόνιμο πληθυσμό τους). Για τον λόγο αυτό πρέπει να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες πιστώσεις και να αρχίσουν από τώρα η σχετική τεχνική προετοιμασία καθώς και η πρόσληψη και εκπαίδευση του επιπλέον προσωπικού που θα απαιτηθεί για την επίτευξη του σκοπού αυτού.













enet
Bookmark and Share