Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις βρετανικές αρχές, προκειμένου να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και να εντοπιστεί η ταυτότητα των...πραγματικών ιδιοκτητών της off shore «Forest Dove», ζητεί η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο των ομολόγων. Η συγκεκριμένη υπεράκτια εταιρεία, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετίζεται με τη μίζα ύψους 4.200.000 ευρώ που προέκυψε από την αγορά του ομολόγου από το ΤΕΑΔΥ (ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ), με ανάδοχο την J.Ρ. Morgan και πωλητή την Acropolis Χρηματιστηριακή του Παπαμαρκάκη.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αίτημα είχε καταθέσει και ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για «το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος» Γ. Ζορμπάς, ωστόσο προσέκρουσε στην άρνηση, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.
Κατά το μέλος της επιτροπής Χρ. Πρωτόπαπα, τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στη σχετικώς αδρανή εταιρεία -εισηγμένη στο Χ.Α.- «Hitech». «Υπάρχει υποψία ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή εμπλέκεται κάποιο φυσικό πρόσωπο», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Χθες κατέθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Δ23 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αρμόδιος για την έκδοση δανείων και ομολόγων, Γ. Φλωράτος.
Κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές η κατάθεσή του ανέδειξε τρία κενά.
* Η υπηρεσία αγόρασε το ομόλογο της J.Ρ. Morgan χωρίς να διαπραγματευτεί με άλλες τράπεζες.
* Αλλαξαν οι όροι αγοράς, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών.
* Δεν υπήρχε αίτημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (τα ομόλογα εκδίδονταν για την αποπληρωμή εξοπλιστικών προγραμμάτων) για δανεισμό, εκτός από μια προφορική βεβαίωση ότι θα το έπραττε μελλοντικά.
Πάντως, η Ν.Δ. αντέτεινε ότι η απ' ευθείας ανάθεση ήταν πάγια -από το 1999- πρακτική για όλες τις δανειακές συμβάσεις αυτού του είδους. Πέραν τούτου, τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Δημόσιο δεν είχε υποχρέωση να ερευνά ποιους επενδυτές είχε πίσω της η J.Ρ. Morgan.
ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διαφώνησαν εντονότατα και για ακόμη ένα θέμα. Αυτό για το βάθος της χρονικής διερεύνησης του σκανδάλου.
Ο Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε να καταθέσουν τα πρώην κυβερνητικά στελέχη Ν. Χριστοδουλάκης, Γ. Δρυς, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, ώστε να εξεταστεί η υπόθεση με το δομημένο ομόλογο της Goldman Sachs το οποίο αγοράστηκε το 2001.
Μάλιστα έκανε λόγο για «προειλημμένη απόφαση» σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν αποδεχόταν την πρότασή του.
Η κυβερνητική παράταξη καταλόγισε με τη σειρά της στον πρώην υπουργό «παρελκυστική τακτική και προσπάθεια κωλυσιεργίας» και υπενθύμισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος ήταν η διερεύνηση της αγοράς των συγκεκριμένων ομολόγων.
Post Top Ad
Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Home
Unlabelled
Ψάχνουν στο Λονδίνο τη μίζα των 4,2 εκατ. ευρώ