Μήνυμα Δρούτσα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Μήνυμα Δρούτσα σε ΠΓΔΜ και Τουρκία

«Το άμεσο μέλλον της περιοχής μας ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αυτό είναι για μας ένα...όραμα, μια ισχυρή πεποίθηση: Να ενσωματωθούν όλες οι χώρες της γειτονιάς μας στην ΕΕ, χωρίς εξαιρέσεις και μαύρες τρύπες. Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι όλοι οι γείτονές μας το ξέρουν και το εκτιμούν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στην παρέμβασή του για «το μελλοντικό όραμα της ΝΑ Ευρώπης», στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Croatia Summit 2010».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, είπε: «Ανυπομονώ, φίλε Αντόνιο, να έρθει η στιγμή που θα έχουμε στενή συνεργασία και θα μοιραζόμαστε κοινές πολιτικές, ως εταίροι στην ΕΕ» και προσκάλεσε την ηγεσία της χώρας του να έρθει με το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «να δούμε αυτά που μας χωρίζουν προκειμένου για να κάνουμε αυτόν τον κοινό στόχο πραγματικότητα πολύ σύντομα».

Επίσης, απευθύνθηκε στον υπουργό Επικρατείας της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, λέγοντας: «Θέλω να επαναλάβω το μήνυμά μου και προς την Τουρκία, καθαρό μήνυμα, ότι επιθυμούμε να δούμε την Τουρκία μέλος της ΕΕ, αφού πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη-μέλη». Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την Τουρκία σ΄ αυτή την πορεία.
Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «το ταξίδι για την ΕΕ απαιτεί δεσμεύσεις στη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, κανόνες καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων»
Σε μια ειδική αναφορά ως προς το τελευταίο, είπε ότι χρειάζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση των διαφορών γιατί είναι αδιανόητο να οικοδομήσεις καλή εταιρική σχέση με ανοιχτά θέματα και διαφορές. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και «για να το πω πιο απλά», κατέληξε ο κ Δρούτσας, «στην ΕΕ δεν υπάρχει χώρος για παλιές διαμάχες».
Bookmark and Share