Διαβουλεύσεις για την οριστική ρύθμιση οφειλών 700 εκ. δολαρίων της Λιβύης σε ελληνικές εταιρίες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Διαβουλεύσεις για την οριστική ρύθμιση οφειλών 700 εκ. δολαρίων της Λιβύης σε ελληνικές εταιρίες

ΠΡΟΣ οριστική ρύθμιση βαίνει το χρονίζον θέμα του λιβυκού χρέους προς...ελληνικές τεχνικές και εμπορικές εταιρίες, με ορόσημο το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου 2010, όπου θα πραγματοποιηθεί η 7η Σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Λιβύης, στην Τρίπολη σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας "Εξπρες".
Eως τότε, το Yπουργείο Εξωτερικών, και συγκεκριμένα η αρμόδια Γ'Α Γενική Διεύθυνση, εργάζεται εντατικά, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ύψους των απαιτήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων και αυτού που είναι διατεθειμένη να καλύψει η λιβυκή πλευρά, στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης προσέγγισης της Ελλάδας, ως σημαντικού εταίρου, αλλά και ως μέλους της Ε.Ε., με το οποίο η Λιβύη επιδιώκει στενότερες σχέσεις.
Οι απαιτήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, μαζί με τους τόκους κ.λπ., ξεπερνούν τα επτακόσια εκατομμύρια δολάρια. Στις απαιτήσεις αυτές, η Λιβύη έρχεται με μια σύνθετη προσφορά, η οποία προβλέπει:
1) Καταβολή πλήρως των βεβαιωμένων από αυτήν χρεών προς 13 ελληνικές τεχνικές και εμπορικές εταιρίες, που προβλέπει το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης της Ειδικής Ελληνο-λιβυκής Επιτροπής για Θέματα Χρεών, το οποίο υπογράφηκε στις 7 Μαΐου 1998, στην Αθήνα, και τα οποία χρέη κυμαίνονται γύρω στα δέκα εκατομμύρια δολάρια.
2) Aμεση και πλήρη εξόφληση χρεών προς εταιρίες που έχουν προσφύγει σε λιβυκά δικαστήρια, δικαιώθηκαν και διαθέτουν σχετικές αποφάσεις και σφραγίδα για άμεση εκτέλεση (απόγραφο). Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να απευθυνθούν στην ειδική διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών της Λιβύης, η οποία φροντίζει για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων και
3) Καταβολή μη βεβαιωμένων από τη λιβυκή πλευρά απαιτήσεων 21 εταιριών (παράρτημα 4 του Μνημονίου), εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει χρέος και για το αποδεδειγμένο ποσό.
Oσες ελληνικές εταιρίες δεν έχουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά διαθέτουν φάκελο με αποδεικτικά στοιχεία για χρέη της λιβυκής πλευράς προς αυτές (συμβάσεις τιμολόγια κ.λπ.), θα πρέπει να τα συγκεντρώσουν, στην πρωτότυπη έκδοσή τους, και να τα υποβάλουν στη Γ'Α Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να επανυποβληθούν μέσω της διπλωματικής οδού, αυτή τη φορά στο αρμόδιο υπουργείο της Λιβύης. Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, με σκοπό τον Σεπτέμβριο, στη Διυπουργική Σύνοδο, να υπογραφεί συμφωνία για τη ρύθμιση του θέματος, όπως έχει ήδη γίνει πρόσφατα μεταξύ Λιβύης και άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Σημειώνεται ότι το όλο θέμα χειρίζονται ο γενικός διευθυντής της Γ'Α Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελευθέριος Αγγελόπουλος, ο προϊστάμενος αυτής, πρέσβης Ελευθέριος Πρώιος, η υπεύθυνη σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Μπέττυ Λάρδα και ο σύμβουλος ΟΕΥ, συντονιστής Βασίλης Σκρόνιας.

Οι Ελληνο-λιβυκές σχέσεις

Μετά τις συναντήσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και Λιβύης, πρόσφατα σε Τρίπολη και Αθήνα αντίστοιχα, αλλά και τις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη με μέλη της λιβυκής κυβέρνησης και συναντήσεις επιχειρηματικών φορέων. οι δύο πλευρές έχουν προετοιμάσει, θεσμικά και σε επίπεδο διαβουλεύσεων, το έδαφος για έντονη ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας σε πολλούς τομείς.
Ενδεικτικό είναι το ενδιαφέρον των Λίβυων να επενδύσουν, όπως πληροφορούμαστε, στο Ελληνικό Xρηματιστήριο ενώ επίσης ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ξενοδοχεία και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις άλλων τομέων, σε ΑΠΕ και σε λιμενικές εγκαταστάσεις.
Eνα τέτοιο πλαίσιο σχέσεων, εξάλλου, θεωρείται από έγκυρους κύκλους ως το πλέον κατάλληλο για τη ρύθμιση και του θέματος των χρεών προς ελληνικές επιχειρήσεις.
Μαρίνα Κουρμπέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share