Η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από το «σχολείο του πόνου», εκτίμησε τις προάλλες γνωστός αρθρογράφος των Financial Times.
Στο εσωτερικό της χώρας οι θιασώτες του Μνημονίου χρησιμοποιούν πιο...κομψές και πολιτικώς ορθές εκφράσεις. Οπως, για παράδειγμα, ότι οι «μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο αποτελούν μόνοδρομο προκειμένου να πειστούν οι αγορές. Κάθε άλλη λύση θα οδηγήσει την οικονομία και τη χώρα σε αποσταθεροποίηση».
Και οι δύο συμφωνούν ότι όλες οι θυσίες γίνονται για να πειστούν οι αγορές. Δεν πρόκειται για μια κυνική παραδοχή αποψίλωσης εργασιακών δικαιωμάτων και αποδόμησης κάθε ψήγματος κοινωνικής προστασίας που υπήρχε στη χώρα στο βωμό των αγορών. Αλλά για την «ψυχρή καταγραφή» των οικονομικών δεδομένων. Με απλά λόγια, όταν η Ελλάδα βγει από τη «θαλπωρή» του Μνημονίου δεν θα έχει περιορίσει την εξάρτησή της από τους δανειστές της.
Ευελπιστούμε λοιπόν ότι βγαίνοντας από το Μνημόνιο, «κεκαθαρμένοι» από τις αμαρτίες του παρελθόντος και καθημαγμένοι, τουλάχιστον όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες των μισθωτών και συνταξιούχων, οι στρόφιγγες των αγορών θα έχουν ανοίξει επαρκώς τροφοδοτώντας το αναγκαίο «οξυγόνο» στο Δημόσιο. Βέβαια τούτο δεν σημαίνει ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο είναι κοινωνικά άδικες. Για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αν τελικά προχωρήσει, μάλλον ευεργετικές συνέπειες θα έχει για την κοινωνία και την οικονομία.
Ομως το δίλημμα όπως τίθεται «Μνημόνιο ή πτωχεύουμε», είναι παραπειστικό. Γιατί απλούστατα το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Με άλλα λόγια, η πιστή τήρηση της πολιτικής του Μνημονίου και η επίτευξη των στόχων που αυτό θέτει δεν διασφαλίζουν ότι η χώρα θα αποφύγει τελικώς την περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους της.
Μάλιστα, οι αποδόσεις των ομολόγων, το σενάριο αυτό φαίνεται να προεξοφλούν. Και αυτό δεν συνιστά «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» όπως θα έλεγε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποίος άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο είχε προφητεύσει την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ. Υπενθυμίζουμε ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ίδιος είχε αναφέρει ότι από τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης διαπίστωσε ότι το ΔΝΤ ήταν η μόνη εναλλακτική επιλογή που διέθετε.
Post Top Ad
Σάββατο 28 Αυγούστου 2010
Home
Unlabelled
Πίσω έχει η αχλάδα την αναδιάρθρωση