εντοπίζει το Bloomberg
Υπό αυξανόμενη πολιτική πίεση για συγχωνεύσεις βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, με φόντο τα αποτελέσματα του...β΄τριμήνου, τα οποία φαίνεται να είναι κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, λόγω υψηλών επισφαλειών και της επιδείνωσης της εικόνας των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αναλυτές αναμένουν πτώση άνω του 60% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το «Bloomberg», οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς έχουν κληθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Προβόπουλο, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, οι οποίες θα μειώσουν τα κόστη, θα ενδυναμώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιακές αγορές, αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες.
«Αν και οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα της ρευστότητας, του πιστωτικού κινδύνου και των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, μπορούν να συμβάλουν ώστε να μειωθεί ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις και να περιοριστούν τα κόστη», υπογραμμίζει αναλυτής της Macquarie Research, ο οποίος προσθέτει πως «οι συγχωνεύσεις συνολικά θα αποβούν επωφελείς».
Ακόμη, αν και εκτιμά πως είναι απίθανο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εξαγοράς ξένες τράπεζες για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λόγω του υψηλού κινδύνου της χώρας και των πιέσεων στην κερδοφορία, θεωρεί πως οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων «παικτών» είναι πιο πιθανές, αλλά μόνο στο βαθμό που το επιτρέπουν και οι συνθήκες στην αγορά.
Από την πλευρά του, αναλυτής της UBS τονίζει πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η επιδεινούμενη ποιότητα παγίων θα έχει ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεις και κεφαλαιακές «ενέσεις».
Επιπλέον, υπογραμμίζει πως θα δημιουργηθούν μεγαλύτερου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με πιο ισχυρούς ισολογισμούς, καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, ενώ θα προκύψουν συνέργιες.
Ο αναλυτής καταλήγει πως τελικά οι τράπεζες θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΤΕ θα εμφανίσει κέρδη ύψους 109,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 72% το β΄τρίμηνο, ενώ η Eurobank θα διαμορφώσει την κερδοφορία της στα 30,7 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 65% σε ετήσια βάση.
Ακόμη, στα 33,3 εκατ. ευρώ θα υποχωρήσουν τα κέρδη της Alpha Bank, μειωμένα κατά 74%, ενώ η Πειραιώς θα εμφανίσει ζημιές ύψους 17,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 77 εκατ. ευρώ.
Post Top Ad
Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
Home
Unlabelled
Πολιτικές πιέσεις για συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες