Πιάνει δουλειά το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πιάνει δουλειά το Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών

Σώμα ενεργειακών επιθεωρητών, ανθρώπων δηλαδή που θα ελέγχουν με περιβαλλοντικούς όρους κτίρια, λέβητες και εγκαταστάσεις...θέρμανσης και ψύξης, δημιουργεί το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια αφενός να τεθούν οι βάσεις για μια ορθή περιβαλλοντική πολιτική και αφετέρου να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα με επιστημονικά κριτήρια. Στόχος βέβαια είναι να καταρτιστεί αρχείο επιθεώρησης κτιρίων υπό την μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, το οποίο θα ενημερώνεται από τους ίδιους τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Αυτά -μεταξύ άλλων- προβλέπονται στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ, ενώ επίσης καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών των ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά και το ύψος των αμοιβών τους.
Ποιοι μπορούν να γίνουν
Ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν να γίνουν διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ή πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης ή μηχανικοί που έχουν αποκτήσεις αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην Ελλάδα και έχουν 4ετή επαγγελματική εμπειρία και αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα και υποβληθούν σε σχετικές εξετάσεις.
Οι άδειες ισχύουν για δέκα χρόνια και μπορούν να ανανεωθούν, ενώ μέχρι να υπάρξει η σχετική υποδομή και να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος μπορεί να χορηγήσει προσωρινές άδειες ισχύος ενός έτους.
Οι άδειες οι οποίες θα χορηγούνται διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες που είναι: α) κτιρίου, β) λεβήτων-εγκαταστάσεων θέρμανσης και γ) εγκαταστάσεων κλιματισμού.
Μητρώο και αμοιβές
Το σημαντικότερο βέβαια είναι η πρόβλεψη δημιουργίας μητρώου ενεργειακών επιθεωρητών στο οποίο είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους, ενώ όσοι έχουν πιστοποιηθεί σε χώρες της Ευρώπης μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών και να τους αναγνωριστεί η αντίστοιχη άδεια. Παράλληλα, καταρτίζεται αρχείο επιθεώρησης κτιρίων υπό την μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, το οποίο θα ενημερώνεται από τους ίδιους τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Οι ελάχιστες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών, χωρίς ΦΠΑ, καθορίζονται ως εξής:
1. Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων όλων των χρήσεων εκτός κατοικίας:

- Για κτίρια μέχρι 1000 τ.μ. η αμοιβή καθορίζεται 2,5 ευρώ ανά τ.μ και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ.

- Άνω των 1.000 τ.μ., η αμοιβή καθορίζεται σε 2,5 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κτιρίου, για τα πρώτα 1.000 και για τα υπολειπόμενα τετραγωνικά μέτρα σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ.

2. Για κτίρια ή τμήματα κτιρίων (οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες) με χρήση κατοικίας οι αμοιβές καθορίζονται ως κάτωθι:
- Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά το σύνολο του κτιρίου η αμοιβή καθορίζεται σε ένα ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200 ευρώ.
- Για κτίρια πολλών ιδιοκτησιών, όταν η επιθεώρηση αφορά σε τμήμα κτιρίου (ξεχωριστή ιδιοκτησία) η αμοιβή καθορίζεται σε δύο ευρώ τ.μ. επιφανείας και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 150 ευρώ.
- Για μονοκατοικίες η αμοιβή καθορίζεται σε 1,5 ευρώ ανά τ.μ. και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 200 ευρώ.
Bookmark and Share