Πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Κίνα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την Κίνα

Ξεπερνούν πλέον τις χίλιες οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει σταθερές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, περισσότερο εισάγοντας και λιγότερο εξάγοντας σε αυτήν κάθε είδους προϊόντα.

Οι ελληνικές εξαγωγές, παρ' όλο που... σημείωσαν αύξηση 50,7% το πρώτο επτάμηνο του 2010, αποτελούν, κατά το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μόλις το 1/25 των εισαγωγών από την Κίνα, οι οποίες εφέτος παρουσιάζουν επιβράδυνση, έπειτα από μια μακρά περίοδο ραγδαίας ανόδου, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Ασχέτως αυτού, όμως, η σύσφιγξη των εμπορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζει να μεγαλώνει.

"Τα μέλη του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο με ρυθμό 15% και ανέρχονται πλέον σε 1.077", πληροφορεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπός του Σταματίνα Μάρκου. Οπως προσθέτει, η ανάπτυξη του Επιμελητηρίου στα 15 χρόνια της λειτουργίας του είναι διαρκής και αντανακλά το επίπεδο των επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η συνέχιση της ανοδικής πορείας του Επιμελητηρίου, εν μέσω της κρίσης, αποδεικνύει "τη δυναμική και την προοπτική της επιχειρηματικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας", αλλά και τη "δίψα" των Ελλήνων επιχειρηματιών για συνεργασία με την τεράστια κινεζική οικονομία.

Οι ελληνικές βιομηχανικές επενδύσεις στην Κίνα είναι μετρημένες στα δάχτυλα, αν και γίνεται λόγος για περίπου 60 άμεσες ελληνικές επενδύσεις επί κινεζικού εδάφους. Οι επιχειρήσεις S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Frigoglass και Πλαστικά Κρήτης είναι αυτές που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Κίνα για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο ανάλογη δραστηριότητα σε μικρότερη κλίμακα αναπτύσσουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν κι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της FHL Μάρμαρα Κυριακίδης, η οποία πρωτοπόρησε το 2000 δημιουργώντας στη Σαγκάη την Cosmos Building Materials για την κοπή και την επεξεργασία μαρμάρων, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους. Αυτό έκανε προ ετών και η πολύ μικρότερή της εταιρεία MMS από την Καβάλα, δημιουργώντας μονάδα μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μαρμαροβιομηχανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Εξαγωγικών Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010 εξήχθησαν στην Κίνα ελληνικά προϊόντα αξίας 81,6 εκατ. ευρώ έναντι προϊόντων αξίας 54,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2009. Η άνοδος είναι της τάξεως του 51%, ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα δεν ξεπερνούν το 0,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έναντι 0,6% το 2009. Εξάγονται κυρίως πρώτες ύλες και, κατά κύριο λόγο, μάρμαρα και είδη χαλκού. Αν η ανοδική τάση του πρώτου επταμήνου διατηρηθεί, τότε οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα κατά το τρέχον έτος θα είναι της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ.

Τα περιθώρια ανάπτυξης των ελληνοκινεζικών μπίζνες τόσο στην Κίνα όσο και στην Ελλάδα είναι μεγάλα, κατά το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Κωνσταντίνο Γιαννίδη, η προωθούμενη αμφίπλευρη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα "μπορεί να αποτελέσει μια γερή τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία", αλλά και να συμβάλλει στην προσέλκυση πολλών, άλλων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.
Bookmark and Share