Παπανδρέου-Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Παπανδρέου-Ερντογάν: Εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα


Την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας, η οποία μέσω μιας «συστηματικής διμερούς συνεργασίας», θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αθρόας λαθρομετανάστευσης, ταυτόχρονα, όμως, θα επιδιώξει να αποσπάσει...από την ΕΕ τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, αποφάσισαν μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στη συνάντησή τους στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα επιθυμεί να έχει με τους γείτονες στενή συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.
Στις συνομιλίες η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ και ταυτόχρονα - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί σε κοινές τους δηλώσεις - θα συνεργαστούν με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως από την περασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα (το Μάιο) ως σήμερα, ενδεικτικό του «κλίματος εμπιστοσύνης», που έχει διμερώς εμπεδωθεί, είναι ότι έξι Τούρκοι Υπουργοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα και τέσσερις Έλληνες Υπουργοί την Τουρκία, ενώ οι δύο Υπουργοί των Εξωτερικών «συναντώνται πολύ συχνά».
Οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν ακόμη πως συζήτησαν: 1) το Κυπριακό (όπου αναζητούνται κάποιες αμοιβαία αποδεκτές προτάσεις, για να ξεπεραστεί η «σημερινή στασιμότητα»), 2) τα ευρύτερα θέματα της περιοχής (του Ιράν και του Ιράκ), 3) ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς (όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν) «το 2008, εμπορικό δυναμικό είχε ανέβει στα 3,5 δισ. δολάρια, ενώ την επόμενη χρονιά μειώθηκε στα 2,7 δισ, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Θέλουμε, το δυναμικό αυτό να ανέβει πάνω από 3,5 δισ. 4) το θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και 5) οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share