Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο LSE - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο LSE

Η ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE (London School of Economics) εξέτασε τις αιτίες και τις προοπτικές της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Ο πρώην...υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι μέχρι το 2009 η κρίση που εμφανίστηκε στην Ελλάδα δεν διέφερε από την κρίση ρευστότητας σε άλλες χώρες. Ωστόσο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κρίση φερεγγυότητας κυρίως λόγω τεσσάρων παραγόντων: τον «απίθανο» εφησυχασμό της πρώην κυβέρνησης, την καθυστέρηση της νυν κυβέρνησης να αναγνωρίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, την παύση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων δανεισμού και την «άρνηση» της καγκελαρίου Μέρκελ να εξετάσει το ελληνικό πρόβλημα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλάκης πρότεινε ενίσχυση των επενδύσεων, προώθηση ιδιοτικοποιήσεων, πιο τακτικές δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων και φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την αγορά ομολόγων.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, μιλώντας υπό την ιδιότητα του καθηγητή Οικονομικών προσδιόρισε ως βασικά ελλείμματα της ελληνικής δημοσιονομικής οργάνωσης την απουσία αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων, τα μεσοπρόθεσμα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού, τις αδιαφανείς και αναποτελεσματικές δημοσιονομικές διαδικασίες, καθώς και την έλλειψη ανεξάρτητων δημοσίων οργανισμών που να ασχολούνται με τον προϋπολογισμό. Σε ερώτηση του ΣΚΑΙ ο κ. Ράπανος εκτίμησε ότι εφόσον τηρηθεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός που έχει εξαγγελθεί, η Ελλάδα πιθανότατα δε θα χρειαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κάρστεν Τσίνκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που έχει ανάγκη λήψης μέτρων, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι με τις πιέσεις που δέχεται η χώρα στο μέλλον το δημοσιονομικό της πλαίσιο θα είναι καλύτερο από της Γερμανίας. Ο κ. Τσίνκαν εκτίμησε επίσης ότι το γερμανικό πρόγραμμα προσαρμογής δεν είναι τόσο ευρύ ώστε να απειλεί την προοπτική ανάπτυξης της Ε.Ε.

Η ερευνήτρια του Συνδέσμου για τη Διεθνή Θεμελίωση των Δημοσίων Οικονομικών με έδρα το Παρίσι, Έφη Βρανιάλη, τόνισε ότι πρέπει να τεθούν δημοσιονομικοί κανόνες που να συγκρατούν τις κυβερνήσεις σε περίοδο ευημερίας
Bookmark and Share